Regelmaat belangrijker dan slaapduur voor kinderen

nieuws Kinderen die altijd op hetzelfde uur naar bed gaan, halen betere schoolresultaten dan kinderen die op onregelmatige uren gaan slapen. Regelmaat is belangrijker dan totale slaapduur, zo stellen onderzoekers van het University College London in het Journal of Epidemiology and Community Health.

De onderzoekers bestudeerden het slaappatroon van meer dan elfduizend kinderen, geboren tussen 2000 en 2001. De kinderen moesten verschillende proeven afleggen toen ze 3, 5 en 7 jaar oud waren. Op de leeftijd van 7 jaar werden de kinderen getest op onder meer rekenen, lezen en ruimtelijk inzicht (bv. kaartlezen).

• Op de leeftijd van drie jaar gaat 1 op 5 kinderen op onregelmatige tijdstippen slapen. Op de leeftijd van 7 jaar gaat meer dan de helft van de kinderen tussen 7u30 en 8u30 naar bed.

• Kinderen uit sociaal achtergestelde gezinnen gingen vaker laat en op onregelmatige tijdstippen naar bed.

• Kinderen die op de leeftijd van drie jaar op onregelmatige tijdstippen gingen slapen, scoorden op de leeftijd van zeven jaar slechter op de schooltests.

• Meisjes van zeven die laat of op onregelmatige tijdstippen gingen slapen, scoorden slechter dan meisjes die op een vast tijdstip naar bed gingen. Bij jongens werd dit effect niet vastgesteld.

De onderzoekers besluiten dat het belangrijker is om kinderen op een vast tijdstip naar bed te sturen dan ervoor te zorgen dat ze zoveel mogelijk kunnen slapen. Op die manier kunnen ze een vast bioritme ontwikkelen, wat belangrijk is voor hun cognitieve ontwikkeling. Mogelijk zijn meisjes hiervoor gevoeliger dan jongens.

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram