Week van de Lentekriebels

sensoa_kriebelweek17.jpg

nieuws

Seksualiteit hoort bij het leven. Jongeren willen gezonde relaties aangaan die bijdragen aan hun gezondheid en welzijn. Toegang hebben tot correcte informatie en vorming over seks. Relationele en relationele vorming helpt jonge mensen om bevredigende relaties aan te gaan. En draagt bij aan hun persoonlijke groei en zelfbeschikking.  

'Informele' relationele en seksuele vorming is niet genoeg

Ouders, familie en andere informele bronnen zijn belangrijk om te leren over relaties en seksualiteit, vooral voor kinderen en jonge tieners. Maar die informele bronnen hebben niet alle nodige kennis in huis. Soa's en anticonceptie bijvoorbeeld zijn vrij technische thema's.
Bovendien halen jongeren vanaf de puberteit hun kennis liever uit andere bronnen, omdat ouders te dichtbij staan. En omdat ze liever informatie delen met leeftijdsgenoten.

Seksuele vorming maakt jongeren mediawijs

Informatie over seks halen jongeren vaak uit (nieuwe) media. Daarom moet relationele en seksuele vorming de weg tonen naar juiste informatie op maat van kinderen en jongeren. En misleidende of onrealistische boodschappen over seksualiteit tegenspreken en corrigeren.

Seksuele vorming ondersteunt gezondheidspromotie

Seksualiteit werd in het verleden vaak gezien als een bedreiging voor de gezondheid. Seks leidde tot ongeneesbare soa's en ongewenste zwangerschappen. Vandaag kunnen we die gezondheidsrisico's beperken. Omdat de nodige informatie voorhanden én seksualiteit bespreekbaar is.
Relationele en seksuele vorming informeert jongeren en werkt aan preventie. Op die manier bevordert seksuele vorming de seksuele gezondheid en ondersteunt het de gezondheidspromotie.

Relationele en seksuele vorming ondersteunt de seksuele ontwikkeling

Seksualiteit hangt samen met andere aspecten van de biologische, cognitieve, emotionele, autonomie-, en morele ontwikkeling. Als we willen dat jongeren van hun seksualiteit kunnen genieten, dan moeten we kinderen en jongeren van jongs af begeleiden in hun seksuele ontwikkeling.
Om te kunnen omgaan met de seksuele risico's en problemen die relaties en seks kunnen meebrengen, is het belangrijk dat adolescenten over de nodige vaardigheden beschikken. Dat ze grenzen kunnen aangeven én oor hebben voor de wensen en grenzen van de ander.
Adolescenten hebben daarbij nog een extra behoefte aan ondersteuning: hun seksuele ontwikkeling bereikt tijdens de adolescentie een hoogtepunt. Jongeren met een beperking en andere kwetsbare jongeren nog meer dan anderen.
Ouders en opvoeders, de school en centra leerlingenbegeleiding zijn volwaardige partners in dit proces.

Relationele en seksuele vorming werkt

Relationele en seksuele vorming (RSV) speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van jongeren. Uit onderzoek blijkt dat goede RSV leidt tot meer verantwoord seksueel gedrag, minder seksueel geweld, minder soa's en minder ongeplande zwangerschappen. Bovendien zorgt RSV ervoor dat jongeren hun eerste geslachtsgemeenschap uitstellen en condooms en anticonceptie adequater gebruiken.
Seksuele vorming faciliteert de toegang tot de hulpverlening en draagt bij tot de preventie en bespreekbaarheid van soa's en hiv, ongeplande/ongewenste zwangerschappen, abortus en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Jongerenenquête over seksuele beelden in reclame

Het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen – Odisee, Bachelor gezinswetenschappen, houdt een enquête onder jongeren tussen 16 en 25 jaar. Ze willen graag weten hoe jongeren van 16 tot 25 jaar denken over seksuele reclamebeelden, alsook persoonlijke ervaringen en ideeën over relaties en seksualiteit.
Jongeren kunnen de survey anoniem en vertrouwelijk invullen. De enquête stelt enkele vragen over seksueel prikkelende reclamebeelden, alsook over de ervaringen en opinies van jongeren over seksualiteit. Het invullen van de websurvey zal ongeveer 15 minuten in beslag nemen.
https://odisee.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_8HUMrIn6cY3leOF

Meer informatie vindt u op:
www.seksuelevorming.be


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram