Langdurig gebruik dildo's is schadelijk .

nieuws De Nederlandse overheid waarschuwt voor het langdurig gebruik van dildo’s en vibrators. Vibrators en dildo’s die als weekmakers ftalaten of nonylfenol bevatten, kunnen bij gebruik gedurende meer dan 10 uur per week gevaarlijk zijn. Dat zegt het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Ftalaten kunnen nierschade veroorzaken. De nVWA heeft 36 vibrators en dildo’s onderzocht die bestonden uit weekgemaakt PVC.

Uit laboratoriumonderzoek bleek dat kleine hoeveelheden van deze stoffen vrijkomen. Het is te verwachten dat deze stoffen ook tijdens het gebruik vrijkomen en in het lichaam worden opgenomen. Bij gebruik langer dan 10 uur per week is de blootstelling aan ftalaten te hoog. Hetzelfde geldt voor de stof nonylfenol. Schadelijke gezondheidseffecten van deze stoffen zijn daarom bij intensief gebruik niet uit te sluiten.
Consumenten kunnen de aanwezigheid van ftalaten niet zelf vaststellen.

Daarom adviseert BuRO de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om producenten:
• te verplichten te vermelden waarvan de artikelen zijn gemaakt, zodat de consument kan kiezen voor producten zonder ftalaten en
• te stimuleren op de verpakking van glijmiddelen te vermelden of deze oliehoudend zijn, omdat olie de afgifte van ftalaten bevordert.

Het volledige rapport kan gedownload worden op:
www.vwa.nl/onderwerpen/producten-non-food/dossier/weekmakers/nieuwsoverzicht/nieuwsbericht/2014081/gezondheidsrisico-s-erotische-artikelen-met-ftalaten-beperkt


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram