Gevaarlijke ftalaten in seksspeeltjes

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
koppel-benen-wit.jpg

nieuws Volgens een onderzoek van het Nederlandse Greenpeace bevatten seksspeeltjes als dildo's, vibrators en buttplugs vaak een hoge concentratie aan mogelijk gevaarlijke ftalaten. Dit zijn chemische stoffen die gebruikt worden als weekmakers om PVC zacht en buigzaam te maken. Volgens Greenpeace bevatten seksspeeltjes zeer hoge concentraties weekmakers. Zeven van de acht onderzochte producten bleken ftalaten te bevatten, variërend van 24 tot 51 procent. Kenmerken van deze stoffen zijn dat ze moeilijk afbreken in het milieu en al in kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Over dat laatste bestaat evenwel geen wetenschappelijke consensus.
Binnen de Europese Unie zijn deze ftalaten verboden in speelgoed vanwege de veronderstelde gevaarlijke effecten op jonge kinderen. Voor speelgoed als sabbelaars en bijtringen zijn inmiddels alternatieve grondstoffen gevonden. De milieu-organisatie vraagt om strengere normen voor volwassenenspeelgoed.
De firma Durex laat intussen weten dat haar in Durex Play stimulators en in de vibrerende ring geen PVC of weekmakers wordt gebruikt.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram