Screening darmkanker voorkomt jaarlijks 400 sterfgevallen

nieuws Op 1 oktober 2013 start een Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker bij mannen en vrouwen van 56 tot 74 jaar. Dankzij de screening kunnen jaarlijks zo’n 400 sterfgevallen worden voorkomen.

Dikkedarmkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaat- en longkanker). Jaarlijks overlijden er in Vlaanderen ongeveer 1.800 personen aan deze ziekte.

Als dikkedarmkanker vroeg ontdekt wordt is hij beter te behandelen. Ook de kans op overleving stijgt. Het duurt gemiddeld tot 10 jaar vooraleer een poliep, een uitstulping in de wand van de dikke darm, zich ontwikkelt tot een kwaadaardig gezwel. Het voordeel is dat dikkedarmkanker daardoor in veel gevallen vroeg, of zelfs vooraleer het al om kanker gaat, opgespoord kan worden. Als de kanker in een vroeg stadium ontdekt wordt is de overlevingskans 95%.

Mannen en vrouwen van 56 jaar tot en met 74 jaar zullen om de twee jaar een uitnodiging in de bus krijgen, samen met de gratis test, de immonochemische Fecaal Occult Bloed Test (iFOBT). Dat is momenteel de meest geschikte test voor dikkedarmkankeropsporing.

De test is volledig gratis. Iedereen kan de staalname thuis doen.
• Met het test-borsteltje neemt u zelf een stoelgangstaal en stopt dat in het buisje.
• Dat buisje stuurt u in een voorgefrankeerde enveloppe naar het laboratorium.
• Het labo onderzoekt de stoelgangstalen op bloedsporen.
• Binnen 2 weken krijgen u en uw huisarts het resultaat van deze test.

Als blijkt dat er meer bloed aanwezig is dan normaal, dan betekent dat nog niet dat er sprake is van kanker, maar de huisarts zal dan wel verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek. Het gaat hier over een kijkonderzoek van de darm, een zogenaamde coloscopie.

Lees ook: Alles wat je moet weten over darmkanker

Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram