Borstkanker : het cruciale belang van de mammografie

123-mammografiee-rx-borstca-170_10.jpg

nieuws Een periodieke opsporing van borstkanker aan de hand van een mammografie vermindert het sterfterisico ten gevolge van die ziekte aanzienlijk.

In heel wat landen worden vrouwen tussen de 50 en 69 jaar om de zoveel jaar systematisch uitgenodigd voor een onderzoek. Deze screening levert een zeer belangrijke bijdrage in het opsporen van tumoren in een vroegtijdig stadium van de ziekte, wat de kansen op een succesvolle behandeling aanzienlijk verhoogt. En toch is er hier en daar wat kritiek op deze methode, meer bepaald op het risico van ‘vals positief’ en ‘vals negatief’ gevallen.

- Vals positief : de test toont een anomalie aan die geen carcinoom is maar er toch toe leidt dat er bijkomende onderzoekingen worden gedaan. En dat is niet zonder gevolg, zeker niet op psychologisch vlak.

- Vals negatief : de test spoort geen kankergezwel op hoewel er wel een aanwezig is.

Een internationaal team heeft de resultaten geanalyseerd van tientallen studies rond de voor- en nadelen van de mammografie. De conclusie is formeel: bij een risico-baten-analyse wegen de positieve elementen zeer zwaar door op de eventuele ongunstige gevolgen.

Vrouwen die zich regelmatig op deze manier laten onderzoeken lopen eigenlijk 40% minder risico om te sterven aan borstkanker dan vrouwen die geen periodieke mammografie laten doen. Momenteel is de leeftijdscategorie van 50 tot 69 jaar de prioritaire doelgroep, maar de specialisten van het internationaal team vinden dat ook de vrouwen van 70 tot 75 jaar in deze systematische screening zouden moeten worden betrokken. Vrouwen bij wie borstkanker in de familie zit (al dan niet genetisch bepaald) zouden intensiever moeten worden gevolgd aan de hand van een combinatie van verschillende opsporingsmethods en vanaf jonge leeftijd.

bron: The New England Journal of Medicine (www.nejm.org)

Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram