Bevolkingsonderzoek voorkomt gevorderde borstkanker

123-tek-vr-RX-ZH-onderzoek-04-18.jpg

nieuws

Vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker hebben minder vaak een gevorderde borsttumor bij diagnose in vergelijking met vrouwen die niet of onregelmatig deelnemen aan deze screening. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). 

In deze studie beoordeelden de onderzoekers het aantal gevallen van gevorderde borstkanker op basis van uitslagen van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Van de 72.612 vrouwen die tussen 2006 en 2011 in Nederland de diagnose ‘borstkanker’ kregen, bleken 44.246 vrouwen (61 procent) te hebben deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek in de 24 maanden voordat de diagnose borstkanker werd gesteld. Bij vrouwen die níet deelnamen aan het bevolkingsonderzoek in de voorgaande periode van 24 maanden, bleek de kans op gevorderde borstkanker bijna drie keer zo groot (94 gevallen per 100.000 vrouwen) dan bij vrouwen die wél deelnamen aan het bevolkingsonderzoek (38 per 100.000 vrouwen).

Ook uit de vergelijking van de grootte van de gevonden tumor bleek dat bij vrouwen die níet deelnamen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker het aantal gevallen van gevorderde kanker (een tumorgrootte 15 mm of meer) aanzienlijk hoger was (210 gevallen per 100.000 vrouwen) dan bij vrouwen die wél deelnamen aan het bevolkingsonderzoek (169 per 100.000 vrouwen).
De onderzoekers besluiten dat deze studie aantoont dat de kans op het vinden van gevorderde borstkanker beduidend lager is bij vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek vergeleken met vrouwen die niet of onregelmatig deelnemen aan dit bevolkingsonderzoek. Deze resultaten bevestigen daarmee de verwachting dat deelname aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker zinvol kan zijn en een gunstig effect heeft op het vinden van lagere stadia van borstkanker wat kan leiden tot een daling van de sterfte ten gevolge van borstkanker. Ondanks kritische evaluaties in andere studies, laat dit onderzoek zien dat screening een waardevol instrument kan zijn om borstkanker in een eerder stadium te detecteren en zo de ziektelast kan verminderen. 

Aan deze studie werkten mee onderzoekers en artsen van Integraal Kankercentrum Nederland, Universitair Medisch Centrum Groningen, Erasmus MC, het Landelijk Referentiecentrum voor Bevolkingsonderzoek (LRCB) Nijmegen, Amsterdam Medisch Centrum, Universiteit Twente en Radboudumc. 

Laatst bijgewerkt: april 2018
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram