Rokers hebben 50 procent meer kans op Alzheimer

nieuws Rokers hebben een grotere kans op de ziekte van Alzheimer of dementie dan mensen die niet (meer) roken. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam gepubliceerd in het tijdschrift Neurology (4 september 2007).
De resultaten zijn gebaseerd op een grootschalig bevolkingsonderzoek. Daaruit bleek dat mensen die tijdens de studie rookten 50 procent meer kans hadden op het ontwikkelen van dementie dan mensen die nooit hadden gerookt of waren gestopt met roken.
Volgens de onderzoekers kan roken op diverse manieren het risico op het ontstaan van dementie beïnvloeden. Zo vergroot roken de kans op aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen . Een andere weg is die van de zogeheten oxidatieve stress. Die ontstaat wanneer het lichaam te veel vrije radicalen bevat, die een restproduct zijn van chemische reacties in het lichaam.
Bij rokers komt oxidatieve stress meer voor dan bij niet-rokers en bij de ziekte van Alzheimer is ook sprake van toegenomen oxidatieve stress. Anti-oxidanten in het voedsel kunnen het aantal vrije radicalen verminderen. Rokers gebruiken minder anti-oxidanten dan niet-rokers.
De onderzoekers maakten ook onderscheid naar mensen die wel een gen hebben dat het risico op Alzheimer vergroot en mensen die dat gen niet hebben. Personen met dat gen die roken hebben geen verhoogde kans hadden op het ontstaan van Alzheimer. Personen zonder dat gen die wel roken bleken daarentegen een 70 procent hogere kans te hebben op het ontstaan van Alzheimer.


Laatst bijgewerkt: juli 2020
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram