Roken verhoogt kans op erectieproblemen

123_erectie_probleem_man_seks_2020.jpg

nieuws

Een van de vele gezondheidsrisico’s dat roken veroorzaakt, is dat op erectiestoornissen bij mannen. Onderzoek suggereert bovendien dat de chemische stoffen in tabaksrook ook de kwaliteit van sperma aantasten, waardoor rokers minder vruchtbaar worden. Gelukkig kan je door zo snel mogelijk te stoppen met roken negatieve effecten doen afnemen.

Bij seksuele opwinding stroomt er meer bloed via de slagaders naar de penis en wordt er door de aders tijdelijk geen bloed afgevoerd. Omdat er dus meer bloed naar de penis toe vloeit dan ervandaan, krijg je een erectie. Maar chemische stoffen in tabaksrook, zoals nicotine en koolstofmonoxide, kunnen dat proces verstoren. Ze kunnen immers slagaderverkalking veroorzaken, waardoor bloedvaten vernauwen en er minder bloed doorheen de slagaders stroomt. Dat kan leiden tot erectiestoornissen: onvoldoende stevige erectie, te korte erectie of zelfs impotentie.
Grotendeels omkeerbaar
Volgens onderzoek lopen rokers in het algemeen zo’n 30% procent meer kans op erectiestoornissen dan niet-rokers. Hoe hoger het sigarettengebruik, hoe hoger ook het risico. Bij zeer zware rokers, die dagelijks meer dan 20 sigaretten opsteken, zou het risico met ongeveer 60% dubbel zo hoog liggen. 

De toegebrachte schade is echter grotendeels omkeerbaar, stoppen met roken kan de kwaliteit van je seksleven gevoelig verhogen. Zo toonde een studie dat ongeveer 54% van de gestopte rokers die behandeld werden voor erectiestoornissen binnen een half jaar na hun laatste sigaret met minder problemen kampten. Van de mannen die bleven roken merkte daarentegen slechts 28% een verbetering. Dit onderzoek suggereert dus dat wie stopt met roken, bijna twee keer zo veel kans heeft om succesvol behandeld te worden. Hoe eerder je stopt, hoe beter uiteraard.
Beschadigde zaadcellen
Ook de kwaliteit van sperma lijkt te lijden onder het rookgedrag van mannen. De schadelijke stoffen in tabaksrook zouden er onder meer voor zorgen dat zaadcellen minder snel bewegen, kleiner in aantal zijn en een abnormale vorm hebben – waardoor ze minder vlot bij de eicel raken. Logischerwijs heeft dit een negatieve impact op de vruchtbaarheid van de man. Ook hier geldt dat zware rokers meer kwalijke gevolgen ondervinden. De negatieve effecten nemen ook af wanneer je de sigaret afzweert.
Tabakstop
Voor advies rond het stoppen met roken kan je altijd terecht bij de gratis dienst Tabakstop. Naast de informatie op de website (www.tabakstop.be), kan je ook praten met experts via e-mail en telefoon. Er bestaat eveneens een gratis Tabakstop-app. 

Lees ook: Tabak vermindert de spermakwaliteit van rokers

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://nl.medipedia.be
https://www.demorgen.be
https://www.tabakstop.be

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram