Tabak vermindert de spermakwaliteit van rokers

Laatst bijgewerkt: november 2019
123-sperm-zaadc-01-16.jpg

nieuws We wisten al dat tabak een rol speelt in de slechte werking van de mannelijke erectie. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat roken ook het sperma van rokers schade toebrengt.

Onderzoekers hebben 20 studies met bijna 6.000 deelnemers geanalyseerd om tot deze conclusie te komen. Deze studies zijn van start gegaan in de jaren 80 en lopen tot op vandaag. De resultaten tonen aan dat de zaadcellen van rokers worden aangetast door de schadelijke effecten van het roken. De zaadcellen bewegen minder snel, zijn kleiner in aantal en hebben een abnormale vorm waardoor ze minder vlot bij de eicel raken. Dit heeft dus een invloed op de bevruchting. Er zijn nog andere factoren die een invloed hebben op de spermakwaliteit: leeftijd, de inname van geneesmiddelen, zwaarlijvigheid, voeding, vervuiling, pesticides, …

Een omkeerbaar effect
Abnormaal gevormde zaadcellen worden zowel bij gemiddelde rokers (10-20 sigaretten) als bij verstokte rokers (meer dan 20 sigaretten) teruggevonden. Hoe meer sigaretten men rookt, hoe meer abnormaal gevormde zaadcellen men terugvindt. Andere studies lijken wel aan te tonen dat deze effecten afnemen wanneer de roker minder rookt of stopt met roken.


bron: European Urology


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram