Roken tijdens zwangerschap verandert DNA kind

123-zw-buik-roken-sigaret-170_07.jpg

nieuws Roken tijdens de zwangerschap blijkt nog veel schadelijker dan gedacht. De schadelijke stoffen in sigaretten kunnen namelijk blijvende defecten in het DNA van baby’s veroorzaken. Dit kan leiden tot afwijkingen in het centrale zenuwstelsel en de longen, maar ook tot een gespleten gehemelte en hazenlip.

Dat blijkt uit een groot Amerikaanse onderzoek van het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIEHS (National Institute of Environmental Health Sciences). Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Human Genetics.
Eerder hebben Nederlandse onderzoekers al aangetoond dat een lager geboortegewicht bij kinderen van rokende moeders vaak veroorzaakt wordt door verandering in de DNA methylatie van een bepaald gen.

Lees ook: Lager geboortegewicht door roken tijdens zwangerschap

Volgens het Amerikaanse onderzoek ontstaan de beschadigingen of methylatie in het erfelijk materiaal door het inademen van tabaksrook en doordat bepaalde schadelijke stoffen via de placenta in de bloedbaan van het ongeboren kindje terechtkomen. Op die manier kunnen afwijkingen worden veroorzaakt in het centrale zenuwstelsel en de longen, zoals bijvoorbeeld longkanker. Verder laat het onderzoek een verband zien tussen roken en de kans op een gespleten gehemelte en hazenlip.

Laatst bijgewerkt: april 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram