Meest doeltreffend rookstopmiddel levert ook bij tweede rookstoppoging besparingen op voor de ziekteverzekering

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Ook na een mislukte eerste rookstoppoging met het meest doeltreffende middel varenicline (Champix), loont een tweede poging met hetzelfde middel de moeite. Zowel de roker als de ziekteverzekering hebben er baat bij.

Gezondheidseconomen van de UGent en CHU de Liège vergeleken de tweede rookstoppoging met varenicline (Champix) met 4 alternatieve opties:
• tweede poging maar met Bupropion (een ander geneesmiddel)
• tweede poging met nicotinevervangende producten
• tweede poging zonder hulpmiddelen
• geen tweede poging

Per 10.000 rokers die een eerste poging achter de rug hebben kan de tweede poging met Champix tussen 630 en 1.110 gezonde levensjaren opleveren, en op lange termijn tussen 1,2 en 3,2 miljoen euro besparen.

De studie, gepubliceerd in Preventive Medicine Reports, was gebaseerd op de gekende resultaten van de verschillende bestudeerde opties bij een tweede rookstoppoging. De slaagkans ligt merkbaar hoger met Champix (ongeveer 20%) tegenover 15% voor de andere farmaceutische opties en 3% zonder hulpmiddelen. Door duurzaam te stoppen met roken daalt de kans op longkanker, chronische longziekte en hart- en vaatziekten. Die daling wordt dan vertaald in minder sterfte, betere kwaliteit van leven en besparingen voor de ziekteverzekering.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram