Ramadan kan gevaarlijk zijn

nieuws Sommige moslims beëindigen of verschuiven hun medicatie tijdens de ramadan die dit jaar valt van 1 augustus tot en met 29 augustus. Vooral voor diabetes- en hartpatiënten kan dat gevaarlijk zijn.
Uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) en de Plantijn Hogeschool bleek bijvoorbeeld dat de helft van de diabetici die insuline gebruiken om hun ziekte te regelen, tijdens de ramadan op eigen houtje het injectieschema wijzigden, zonder voorafgaand medisch advies. Het langdurige vasten, gevolgd door een grote maaltijd, kan leiden tot een gevaarlijk lage of hoge bloedsuikerspiegel. Slechts 19 van de 87 diabetici had de ramadan met hun dokter besproken. Alle artsen hadden deelname afgeraden. Maar de meeste patiënten vastten toch, tegen het advies van hun dokter in en pasten hun medicatie zelf aan.

Deelnemers aan de ramadan mogen van zonsopgang tot zonsondergang niet eten en drinken. Moslims denken vaak onterecht dat medicijnen ook onder deze regel vallen. Veel van hen zien het gebruik van medicijnen als het doorbreken van de vasten. Daardoor stoppen sommige patiënten tijdens de ramadan met hun medicatie of wachten tot na zonsondergang met het innemen ervan. Voor sommige patiënten kan vasten daardoor gevaar opleveren. Want het veranderen van de tijden van inname en de doses van medicijnen kan gevolgen hebben voor de gezondheid.

Daarnaast kan het vasten zelf van invloed zijn op het medicijngebruik. Het lichaam kan bijvoorbeeld anders reageren op een geneesmiddel, ook als het op de gewone tijden wordt ingenomen. Ook kunnen niet alle geneesmiddelen altijd tegelijk worden ingenomen, omdat ze dan elkaars werking beïnvloeden.
Aangeraden wordt om tijdens de vastenperiode de medicijnen zo geregeld mogelijk te blijven gebruiken. De patiënt kan in overleg met de apotheker bekijken of het medicijngebruik kan worden aangepast. Vaak is het mogelijk om de vorm, de dosis en de tijd waarop het medicijn ingenomen moet worden, aan te passen aan het vasten.

Mensen die om gezondheidsredenen een dieet volgen, wordt geadviseerd om na zonsondergang niet te vet en te zoet te eten en ’s ochtends vroeg de grootste maaltijd te nuttigen.
Overigens hoeft niet iedereen de ramadan te volgen. Zo staat in de Koran dat mensen die ziek zijn niet hoeven te vasten als hun gezondheid in gevaar komt. Zij kunnen zonder bezwaar de ramadan overslaan of later het vasten inhalen.

Meer info:
www.ramadan-medicijngebruik.nl
www.neonetwerk.nl
www.nigz.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram