Minder borstvoeding in katholieke landen

nieuws Vrouwen in traditioneel overwegend katholieke landen en streken geven minder borstvoeding dan vrouwen in traditioneel overwegend protestantse landen en streken. Dat blijkt uit een studie in het vakblad BMJ Global Health. De onderzoekers bekeken gegevens over borstvoeding in 135 ontwikkelde landen. Ook vergeleken ze verschillende regio's uit Ierland, Noord-Amerika, Canada, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Het aantal vrouwen dat begint met borstvoeding ligt doorgaans het laagst in de overwegend katholieke landen (zoals Polen, Ierland, België, Spanje en Frankrijk) en streken en doorgaans het hoogst in overwegend protestantse landen (zoals de Scandinavische landen, Duitsland, Zwitserland, Nederland en Canada) en streken en, zij het in mindere mate, in niet-christelijke landen. Op regionaal niveau was borstvoeding ook iets populairder in niet-religieuze streken van Canada, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, maar niet in Frankrijk.

Diezelfde trend werd echter niet gezien in niet-westerse landen, al lag het aantal vrouwen dat begint met borstvoeding wel veel lager in de overwegend katholieke Filippijnen dan in andere Aziatische landen.
De onderzoekers stippen aan dat het hier om een studie op bevolkinsgniveau gaat waaruit geen conclusies mogen getrokken worden over het individuele gedrag van vrouwen. Bovendien gaat het om een momentopname. Maar toch is het belangrijk om met dergelijke religieus-culturele factoren rekening te houden wanneer men borstvoeding wil promoten.

De onderzoekers geven een enkele mogelijke verklaringen voor dit religieus-culturele verschil. Zo blijken vrouwen uit katholieke gezinnen in de 16e en 17e vaak weigerachtig te hebben gestaan tegenover borstvoeding, onder meer omwille van de afwijzende opvattingen van de katholieke kerk tegenover seks en bloot. Dat vrouwen in protestantse landen de laatste decennia meer dan vrouwen in katholieke landen opnieuw zijn overgeschakeld naar borstvoeding zou dan weer kunnen te maken hebben met het feit dat protestanten doorgaans een meer pragmatische houding aannemen en positiever staan en meer geloof hechten aan wetenschappelijke inzichten dan katholieken (in dit geval over de gezondheidsvoordelen van borstvoeding). Protestanten hebben ook minder bezwaren tegenover naaktheid en zouden daardoor toleranter staan tegenover borstvoeding in het publiek.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram