religie

Een verzameling van overtuigingen over de aard, de oorzaak en het doel van het universum, in het bijzonder wanneer het wordt beschouwd als de oprichting van een bovenmenselijke instantie. Het betreft meestal godsdienstige en rituele plechtigheden en vaak is er een morele code voor het uitvoeren van menselijke aangelegenheden.

Is vasten gezond?

Is vasten gezond?
dossier 4/04/2023

Er zijn verschillende redenen waarom mensen tijdelijk of periodiek vasten, bijvoorbeeld om af te vallen, omdat ze denken dat het gezond is of vanwege hun religie. Ze eten en/of drinken dan niet, veel minder of anders. Wat doet vasten met je lichaam?

lees meer »

Minder borstvoeding in katholieke landen

nieuws 3/01/2017

Vrouwen in traditioneel overwegend katholieke landen en streken geven minder borstvoeding dan vrouwen in traditioneel overwegend protestantse landen en streken. Dat blijkt uit een studie in het vakblad BMJ Global Health. De onderzoekers bekeken gegevens over borstvoeding in 135 ontwikkelde landen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Besnijdenis: meer voordelen dan nadelen

nieuws 15/01/2015

Mannenbesnijdenis of circumcisie heeft meer voordelen dan nadelen, zeggen de Centers for Disease Control and Prevention, de Amerikaanse dienst voor Volksgezondheid in een nieuwe richtlijn.

lees meer »

Zin of onzin van vastendiëten

Zin of onzin van vastendiëten
nieuws 6/09/2014

Er zijn verschillende redenen waarom mensen - tijdelijk - niet eten en drinken, bijvoorbeeld om af te vallen, omdat ze denken dat het gezond is of vanwege hun religie.

lees meer »

Drink beter geen ‘heilig water’

Drink beter geen ‘heilig water’
nieuws 25/12/2013

Onderzoekers van de universiteit van Wenen onderzochten de drinkwaterkwaliteit van 21 ‘heilige’ bronnen en van 18 wijwatervaten in Oostenrijkse kerken en bedevaartplaatsen en komen tot het besluit dat het water niet drinkbaar is.

lees meer »

Besnijdenis strafbaar in Duitsland

nieuws 7/08/2012

Een Duits gerechtshof heeft bepaald dat besnijdenis van jongens om religieuze redenen strafbaar is. Volgens het hof gaat het om een vorm van ‘onwettig lichamelijk letsel’ is.

lees meer »

Geloof helpt tegen depressie

nieuws 1/01/2012

“Christenen zijn mensen die meer hoop hebben en daarom minder angst en vrees kennen. Het geloof is het meest probate middel tegen angst en depressie.” Dat zegt prof. dr. J. Hoek,

lees meer »

Ramadan kan gevaarlijk zijn

nieuws 22/09/2011

Sommige moslims beëindigen of verschuiven hun medicatie tijdens de ramadan die dit jaar valt van 1 augustus tot en met 29 augustus. Vooral voor diabetes- en hartpatiënten kan dat gevaarlijk zijn.

lees meer »

Kerkgangers vaak te dik

nieuws 6/05/2011

Jonge Amerikanen die vaak naar de kerk gaan (één keer per week of meer) hebben op latere leeftijd vijftig percent meer kans op overgewicht dan jongeren die vrijwel niet naar de kerk gaan.

lees meer »

Circumcisie (besnijdenis)

dossier 6/04/2005

Een circumcisie of besnijdenis is het inkorten van de voorhuid van de penis, zodanig dat de eikel (eenvoudig) kan worden blootgelegd.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram