Vrouwelijke genitale verminking in België verdubbeld

nieuws In België wonen meer dan 13.000 besneden vrouwen, dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met 2008. Meer dan 4.000 jonge meisje lopen het risico besneden te worden, dit waren er minder dan 2.000 in 2008. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Die stijging is voornamelijk te wijten aan de toestroom van migranten uit landen waar vrouwelijke genitale verminking veel voorkomt, zoals Guinee, Somalië en Egypte.

Naar aanleiding van deze studie heeft Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx beslist om een overeenkomst te sluiten met twee referentiecentra, dat van het UZ Gent en dat van het UCM Sint-Pieter, om de zorg voor deze vrouwen te bekostigen. Er wordt voor de twee centra een jaarlijks budget van 500.000 euro uitgetrokken. Daardoor zal elk centrum vanaf 1 maart 2014 ongeveer 200 vrouwen een multidisciplinaire zorg kunnen bieden.

De onderzoekers weten uit contact met medisch personeel dat zij geconfronteerd worden met vragen over het besnijden van jonge meisjes. In België is vrouwelijke genitale verminking sinds 2001 expliciet bij wet verboden, waarom ouders uitwijken naar omringende landen of het land van herkomst voor besnijdenis.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram