Kinderen na echtscheiding: een moeilijk evenwicht en nood aan een vangnet

nieuws Het Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen en Awel bundelden de krachten voor de opmaak van een nieuw onderzoeksrapport 'Awel, ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders' voor. Voor de analyse baseerden de onderzoekers zich op 145 chatgesprekken die Awel in 2013 voerde met kinderen en jongeren over de scheiding van hun ouders.

De kinderen en jongeren die in beeld komen in dit onderzoeksrapport zijn niet de kinderen en jongeren (75 à 80 %) die na een periode van aanpassing een nieuw evenwicht bereiken. Zij, die contact opnamen met Awel, worstelen ook lange tijd na de scheidingsgebeurtenis met moeilijke gevoelens.

Uit het onderzoek blijkt dat deze kinderen en jongeren in de war zijn door de scheiding van hun ouders en dat ze een moeizame aanpassing aan de scheiding doormaken. Ze ervaren daarbij een gebrek aan aandacht en steun van de eigen ouders. Een betrouwbare gesprekspartner die (h)erkenning geeft aan het kind en die erin slaagt om de loyaliteit naar beide ouders te respecteren is noodzakelijk om een kind in een moeizame aanpassing te versterken.

Ook vertellen deze kinderen en jongeren over praktische en financiële gevolgen die een grote impact hebben op hun leven. Velen vertellen dat bij de verblijfsregeling hun stem niet wordt gehoord. Kinderen en jongeren vragen zich af hoe hun perspectief voldoende aandacht kan krijgen. Ze willen weten hoe en bij wie ze met hun verhaal en wensen terecht kunnen. Het verdient daarom aanbeveling om na te denken over de wijze waarop kinderen en jongeren rechtstreeks aangesproken en versterkt kunnen worden doorheen het scheidingsproces. Speciale aandacht kan gaan naar hoe kinderen en jongeren meer actief gehoord en betrokken kunnen worden bij bemiddeling.

U kunt het onderzoeksrapport hier downloaden.
https://cdn.nimbu.io/s/wiwrlkx/assets/Definitief_rapport_Awel_ik_ben_in_de_war_door_de_scheiding_van_mijn_ouders.pdf

bron: www.awel.be

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram