Voorzichtig met kinderen in de bergen

zicht-bergen.jpg

nieuws Acute hoogteziekte treedt ongeveer even frequent op bij kinderen als bij volwassenen, maar bij jonge kinderen zijn de symptomen moeilijker te herkennen. Symptomen van hoogteziekte kunnen o.a. zijn: hangerig, lusteloosheid, overmatig huilen, slecht eten en slecht slapen. Longoedoem komt wel vaker voor bij kinderen. Naast de hoogte zijn jonge kinderen ook extra gevoelig voor koude en verbranden ze sneller.
Het is niet helemaal duidelijk tot hoe hoog je kinderen veilig mee kunt nemen. Het is wel belangrijk om niet te snel te stijgen. Bij een stijging van minder dan 300 m op een dag komt hoogteziekte vrijwel niet voor.

• Met kinderen jonger dan twee jaar kun je beter niet in kabelbanen gaan die sterk stijgen.
• Het is in het algemeen afgeraden om te overnachten boven de 2000 m met kinderen jonger dan 2 jaar en boven de 3000 m met kinderen jonger dan 10 jaar. Het duurt meestal ongeveer 6 tot 12 uur voordat de klachten ontstaan, dus als je dan weer beneden bent, word je niet ziek. Als je hoger slaapt, vooral na een stijging van meer dan 600 meter binnen een dag, kan dat wel het geval zijn. Slaapplaatsen moeten bij voorkeur niet meer dan 300 meter hoger liggen dan de slaapplaats van de nacht tevoren;
• Laat het kind regelmatig drinken bij het stijgen en dalen. Dit voorkomt oorproblemen. Zorg ervoor dat kinderen geen verstopte neus hebben als ze stijgen of dalen.
De enige remedie tegen hoogteziekte is meteen af te dalen naar een lager niveau.

Lees ook: Hoogteziekte: hoofdpijn in de bergen


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram