Bewijs voor samenspel tussen genen en omgeving bij psychotische stoornissen

123-psyche-verdriet-10-16.jpg

nieuws

Psychotische stoornissen ontstaan omdat sommige mensen een genetische gevoeligheid hebben voor bepaalde risicofactoren voor het ontwikkelen van die stoornissen, zoals cannabisgebruik en traumatische gebeurtenissen. 

In een groot Europees onderzoek dat werd uitgevoerd in 25 centra wereldwijd werden meer dan 10.000 patiënten en hun familieleden van 2009 tot 2015 onder de loep genomen. De bevindingen zijn gepubliceerd door wetenschappelijke tijdschrift World Psychiatry. 
De onderzoekers zijn erin geslaagd om het genetisch risico van de onderzochte personen te bepalen aan de hand van nieuwe DNA-analyses, en deze informatie, voor het eerst, samen te brengen met informatie van dezelfde personen over hun blootstelling aan relevante omgevingsfactoren. Daarmee kon het samenspel tussen genen en omgeving in detail worden onderzocht.

Volgens de onderzoekers hangt het genetisch risico voor psychotische stoornissen (bijvoorbeeld schizofrenie) sterk samen met gevoeligheid voor onder andere cannabis en trauma's in de kindertijd. Hoe sterker het genetisch risico voor psychose, des te groter het risico om daadwerkelijk psychotisch te worden na gebruik van cannabis of na traumatische gebeurtenissen.

Als vervolgstap wordt nu gekeken naar genetische factoren die betrokken zijn bij specifieke biologische processen, en of er een samenspel is tussen het genetisch risico in bepaalde biologische processen en specifieke omgevingsfactoren. Doelstelling daarbij is om tot nieuwe persoonsgerichte interventie-mogelijkheden te komen.

Bron
www.mumc.nl/actueel/nieuws/bewijs-geleverd-voor-nature-nurture-relatie-bij-psychotische-stoornissen
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31059627


Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram