Hulplijn voor prostaatkankerpatiënten

Laatst bijgewerkt: januari 2008

nieuws De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) heeft de Prostaatkankerlijn gelanceerd, een telefonische hulplijn en e-mailservice speciaal voor prostaatkankerpatiënten, hun partner en mensen uit hun omgeving. Het is de eerste keer dat de VLK een teledienst opzet voor een specifieke groep van patiënten. Volgens de VLK is de nood aan opvang en begeleiding voor prostaatkankerpatiënten groot.
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. In 2003 kregen in Vlaanderen niet minder dan 5.568 mannen te horen dat ze prostaatkanker hadden. Eén op de tien krijgt ermee te maken. De problemen waarmee ze geconfronteerd worden, zijn vaak ingrijpend. Er is niet alleen de lastige periode van wachten op resultaten van onderzoeken of de angst en onzekerheid bij de diagnose. Ook de keuze van de behandeling is – specifiek voor de prostaatkankerpatiënt – vaak erg belastend. Soms geniet één therapie de voorkeur maar vaak is meer dan één behandeling mogelijk: chirurgie, radiotherapie, hormoonbehandeling of soms ook gewoon afwachten en zorgvuldig opvolgen. Bovendien zijn de mogelijke bijwerkingen van een behandeling, zoals incontinentie en impotentie, niet te onderschatten.

Ondanks de frequentie van de ziekte wordt over prostaatkanker maar weinig gesproken. Praten over intieme zaken, zoals plas- en erectieproblemen, is zeker voor mannen, nog vaak een taboe. Mannen zoeken daardoor ook niet makkelijk hulp als ze het lastig hebben om de gevolgen van hun behandeling te verwerken. Erover kunnen praten is immers een eerste stap naar verwerking.

Bij de Prostaatkankerlijn kunnen patiënten en hun partners in alle anonimiteit terecht met al hun problemen en twijfels. Gespecialiseerde medewerkers, die een specifieke opleiding hebben genoten, bieden een luisterend oor en deskundig advies. Voor technische en heel specifieke vragen kunnen ze doorverbinden naar ervaren verpleegkundigen.

De Prostaatkankerlijn is elke maandag en donderdag van 12 tot 16 uur te bereiken op het nummer 078/150.701 of via e-mail: prostaatkankerlijn@tegenkanker.be.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram