Vermindert aspirine kans op kanker en hartziekte?

nieuws Dagelijks preventief aspirine slikken kan de kans op verschillende soorten kanker verkleinen bij mensen van middelbare leeftijd. Dat blijkt uit een aantal nieuwe studies.
Een Brits onderzoek in Annals of Oncology analyseerde alle beschikbare studies over het de effecten van aspirine op kanker, kankersterfte, hart- en vaatziekten alsook de risico’s op publiek park met een maagzweren en –bloedingen. Daaruit berekenden ze de voor- en nadelen van een dagelijkse dosis aspirine, tussen 75 en 325mg, bij mensen tussen 50 en 65 jaar oud.

Tien jaar lang een dagelijks aspirientje zou het risico op kanker, hartinfarct en beroerte voor een periode van 15 jaar verminderen met 7 procent (vrouwen) en 9 procent (mannen). Het sterfterisico over een periode van 20 jaar zou verminderen met 4 procent. Het risico op diverse kankers zou verminderen met 30 procent voor darmkanker, 25 procent voor slokdarmkanker, 25 procent voor maagkanker en 5 procent voor borst- en prostaatkanker. Het risico om te overlijden door een maagbloeding neemt echter met 70 procent toe. Volgens de onderzoekers zijn de voordelen echter veel groter dan de mogelijke nadelen.

De studie adviseert dat iedereen tussen de 50 en 64 jaar in overleg met de huisarts moet overwegen om dagelijks aspirine te slikken. Bij voorkeur een lage dosis (tot 100 mg) om de kans op een maagbloeding te verkleinen.
Volgens een Amerikaanse studie in het Journal of the National Cancer Institute vermindert een dagelijks aspirientje de kans op pancreaskanker met bijna 50%. Waarschijnlijk verhindert aspirine niet het ontstaan van deze kanker maar vertraagt het wel de verdere groei ervan. Een Zwitserse studie in hetzelfde tijdschrift komt dan weer tot het besluit dat aspirine de kans op colonkanker bij oudere mensen vermindert.
In een commentaar bij deze studies stipt de Stichting tegen Kanker aan dat bij regelmatig gebruik van aspirine een reëel gevaar op bloedingen van maag, darm of hersenen bestaat. Daarom kan dergelijke regelmatige inname uitsluitend gebeuren op advies van de arts en onder diens controle, bijvoorbeeld bij mensen met een familiaal voorkomen van pancreaskanker. Vraag dus steeds vooraf de raad van uw dokter alvorens aspirine preventief te gebruiken.

Sedentaire leefstijl verhoogt risico op kanker.
Mensen die weinig bewegen en veel voor de TV zitten hebben een verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker. Dat blijkt uit een onderzoek in Duitsland gepubliceerd in JNCI: Journal of the National Cancer Institute.
De onderzoekers analyseerden gegevens uit 43 andere studies waarbij in totaal 4 miljoen mensen waren betrokken, waaronder bijna 70.000 mensen met kanker. Wanneer de mensen die het meest lichaamsbeweging hadden werden vergeleken met diegenen die het minst bewogen, bleek duidelijk een verhoogd risico op drie soorten kanker bij de minst-actieve mensen: colon-, long- en baarmoederslijmvlieskanker. Het risico steeg per twee uur stilzitten met 8% voor colonkanker, 10% voor endometriumkanker en 6% voor longkanker. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat veel stilzitten, bijvoorbeeld veel TV-kijken, de kans op deze kankers verhoogt, zelfs bij mensen die voor de rest vrij actief zijn.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram