Screening depressieve oudere werkt niet

nieuws Veel oudere mensen hebben depressieve symptomen die hun leven nadelig beïnvloeden, maar die symptomen zijn vaak lastig te herkennen. Depressieve symptomen bij ouderen worden vaak niet herkend en dus ook niet behandeld. Een kwalijke zaak want depressieve symptomen hebben een negatief effect op het welbevinden, de kwaliteit van leven, het dagelijks functioneren en de overleving van ouderen. Bovendien kunnen ze zich ontwikkelen tot een depressieve stoornis.

Screening op depressie zou dit probleem kunnen ondervangen. In de huisartsenpraktijk heeft screening op depressie bij ouderen echter geen zin, zo bericht Huisarts en Wetenschap.
Leidse onderzoekers gingen na of het (kosten)effectief is om ouderen vanaf 75 jaar in de huisartsenpraktijk te screenen en ze – indien neerslachtig – daarna de speciale cursus aan te bieden. Dat was niet het geval: de gescreende ouderen die een behandelaanbod kregen waren er niet beter aan toe dan hun gescreende leeftijdsgenoten die geen behandelaanbod kregen. Het merendeel van de positief gescreende ouderen zei wel open te staan voor hulp door de Geestelijke Gezondheids Zorg, maar slechts een klein deel van hen ging daadwerkelijk in op het speciale cursusaanbod. Het eerder bewezen gunstige effect van psychologische hulp in het algemeen is daarmee niet aangetoond bij neerslachtige ouderen die via screening worden opgespoord.

Het gebrek aan succes komt mogelijk doordat maar weinig ouderen wilden deelnemen aan de speciale cursus die de onderzoekers aanboden. De ouderen hadden geen hulpvraag toen zij werden gescreend en stonden dus niet meteen open voor hulp. Mogelijk zou het programma effectiever zijn als de huisarts, die voor veel ouderen een vertrouwenspersoon is, een grotere rol krijgt in het bespreken van somberheidsklachten.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram