Pre-eclampsie is een voorspeller van hartfalen

123-zw-buik-RR-hypertensie-170-02.jpg

nieuws Vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie hebben doorgemaakt, hebben een twee- tot achtmaal grotere kans om in de toekomst hart- en vaatproblemen te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

Al langer is bekend dat vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging doormaken, een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Een zwangerschapsvergiftiging doet zich meestal voor na de 20ste week van de zwangerschap. Vaatproblemen van de moeder komen dan tot uiting door hoge bloeddruk in combinatie met eiwitverlies in de urine. Dit gaat vaak samen met het achterblijven van de groei van het kind.

De zwangerschap kan gezien worden als een stresstest voor hart en vaten bij vrouwen. Tijdens een zwangerschap wordt het hart van de moeder groter en de hartwand dikker. De diameter van de linkerhartkamer groeit evenredig mee. Bij pre-eclampsie blijkt de diameter van de linkerhartkamer van de moeder niet evenredig mee te groeien. Dit is hetzelfde beeld als bij patiënten met chronisch hartfalen. Na een gezonde zwangerschap gaat het hart meestal terug naar normale afmetingen, terwijl dat na een zwangerschapsvergiftiging vaak niet het geval is. Ook blijft de bloeddruk na de zwangerschap licht verhoogd. Deze bloeddrukverhoging valt meestal nog onder de grenswaarden die artsen normaal gesproken hanteren om te gaan behandelen.

Op basis van het onderzoek kan geadviseerd worden om bij vrouwen met pre-eclampsie de bloeddruk regelmatig te blijven meten en is het in het licht van het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij deze vrouwen aan te bevelen om leefstijlaanpassingen door te voeren en behandeling te overwegen.

Lees ook: Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging)

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram