Hoeveel mag een borstreconstructie kosten?

123-vr-dr-borstimpl-reconstr-borstca-10-15.jpg

nieuws Jaarlijks worden meer dan 10 000 vrouwen door borstkanker getroffen. Bij de meerderheid wordt de tumor, of zelfs de volledige borst, operatief verwijderd.

14 tot 20% van de vrouwen die een borstoperatie hadden omwille van kanker, kiest voor een borstreconstructie. In theorie wordt deze ingreep terugbetaald door de ziekteverzekering. De laatste jaren is er echter een wijd verspreid ongenoegen over de ‘esthetische supplementen’ die bijkomend voor de operatie worden aangerekend, o.a. voor de autologe reconstructies. Bij deze laatste ingrepen wordt de borst gereconstrueerd met behulp van huid-, spier- en/of vetweefsel van de patiënte. Ongeveer de helft van alle borstreconstructies in ons land zijn autologe reconstructies. De andere helft bestaat uit reconstructies met een borstprothese.

De plastisch chirurgen rekenen voor autologe borstreconstructies supplementen aan omdat ze de vergoeding van het RIZIV (bv. 1527€ voor een zogenaamde DIEP-operatie) te laag vinden in verhouding tot de complexiteit van de ingreep. Volgens een onderzoek van de Vlaamse Liga tegen Kanker bedragen deze supplementen gemiddeld 2.620€.
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) berekende hoeveel een autologe borstreconstructie mag kosten. Voor de berekening van een billijk ereloon voor de plastisch chirurg volgde het KCE gedurende drie maanden tien chirurgische teams uit verschillende Belgische ziekenhuizen. Er werden verschillende scenario's uitgewerkt, gebaseerd op hypothetische uurlonen van de teams.

Voor een reconstructie met een vrije flap van het type DIEP, de ingreep die het vaakst wordt uitgevoerd in ons land, schommelt de gemiddelde kostprijs tussen minimum 1.125 € (dus lager dan de huidige RIZIV-vergoeding van 1.527 €) en maximum 2.584 €. Wanneer er ook nog aanvullende ingrepen worden uitgevoerd, moet bij dit bedrag ook nog de kostprijs daarvan worden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld van een lipofilling, een liposuctie, een tepelreconstructie, een tatoeage van tepel en tepelhof, of een littekencorrectie.

Overzicht van de (theoretische) kostprijs voor een autologe borstreconstructie

Type ingreep

Riziv-honorarium

Minimale kostprijs

Maximale kostprijs

Unilaterale DIEP/SIEA

1.527 €

1.125 €

2.584 €

Bilaterale DIEP/SIEA

2.291 €

1.589 €

3.546 €

Unilaterale LDF

489 €

685 €

1.628 €

Unilaterale S-GAP/I-GAP/PAP/TUG/LAP

1.527 €

1.w286 €

2.832 €

Overzicht van de (theoretische) kostprijs van aanvullende ingrepen

Type ingreep

Riziv-honorarium

Minimale kostprijs

Maximale kostprijs

Lipofilling (één borst)

0

160 €

371 €

Lipofilling (twee borsten)

0

144 €

326 €

Liposuctie

0

121 €

285 €

Reconstructie tepel (een borst)

147 €

116 €

276 €

Reconstructie tepel (twee borsten)

221 €

161 €

364 €

Prothese één borst

0

130 €

309 €

Prothese twee borsten

0

375 €

784 €

Borstverkleining één borst

0

195 €

443 €

Tatoeage tepel en tepelhof

49 €

95 €

198 €

Correctie littekens

0

97 €

232 €

Het KCE benadrukt in het rapport dat de voorgestelde cijfers enkel kunnen gebruikt worden als tijdelijke oplossing, in afwachting van een globale herevaluatie van de medische erelonen.
http://www.tegenkanker.be/sites/vlk/files/VLK-rapport_kost_borstreconstructie.pdf

BRA Day: Breast Reconstruction Awareness Dag
BRA Day of Breast Reconstruction Awareness Day is een internationale dag, gewijd aan de voorlichting en sensibilisering van vrouwen die een borstreconstructie overwegen na de gedeeltelijke of volledige amputatie van een borst.
Naar aanleiding van de BRA Day organiseren plastisch chirurgen van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) in veel ziekenhuizen vandaag informatiesessies over borstreconstructie. Een lijst met deelnemende ziekenhuizen vindt u op de website van de RBSPS.
De RBSPS heeft ook een brochure opgesteld om patiëntes essentiële informatie te verschaffen. U vindt er details over het borstkankerverzorgingsteam, mastectomie, de verschillende reconstructietypes en secundaire operaties.
www.rbsps.org


Laatst bijgewerkt: oktober 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram