Botox tegen overmatig zweten?

123-transpiratie-zweten-oksel-02-19.jpg

nieuws Injecties met Botuline-toxine of Botox is een relatief nieuwe behandelingsmethode voor mensen die overmatig zweten (hyperhidrosis).

Wat is het?

Botuline-toxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren.

Voor wie?

In principe kan de botuline-toxine worden toegepast aan de handpalmen, de voetzolen en de oksels. In de praktijk blijkt de behandeling vooral geschikt voor overmatig zweten in de oksels. Behandeling van de oksels is niet pijnlijk en het effect houdt relatief lang aan. Behandeling van voeten en handen is meestal zo pijnlijk dat speciale verdovingstechnieken nodig zijn. De werking houdt aan de handpalmen en de voetzolen ook minder lang aan.

Voor wie niet?

Botox therapie wordt niet toegepast
• als u zwanger bent, overweegt om zwanger te worden, of als u borstvoeding geeft
• als u denkt dat u allergisch bent voor botuline-toxine of één van de producten in de bereiding
• als u lijdt aan spierproblemen
• als u geneesmiddelen gebruikt die bij gelijktijdig gebruik de werking van botuline-toxine A versterken, zoals antibiotica (aminoglycosiden), benzodiazepines, lithiumzouten en prednisolon of die een spierontspannende werking hebben, zoals spierverslappers.
• als u geneesmiddelen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden (ook aspirine).

Hoe?

Vooraf wordt meestal een zweettest uitgevoerd, om te bepalen waar de heftigste transpiratie plaatsvindt. Zo kan de arts het huidgebied afbakenen dat behandeld moet worden. Eventueel kan het te behandelen gebied verdoofd worden met Emla-zalf.

De botuline-toxine wordt met een fijne naald in de huid van de oksels toegediend via een aantal injecties die ongeveer 1 cm uit elkaar liggen en gelijk verdeeld zijn over elke oksel.
Een behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Resultaat?

De zweetproductie neemt bij de meeste mensen na enkele dagen sterk af, na een tweetal weken is het effect maximaal. Bij een kleine minderheid van de patienten vallen de behandelingsresultaten tegen.
Het effect houdt ongeveer 4 tot 8 maanden aan, daarna neemt de zweetproductie weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuwuiteinden te vervangen.
Als het effect begint te verzwakken, kan de behandeling worden herhaald. Indien de behandeling niet wordt herhaald, zult u geleidelijk weer even veel transpireren als voorheen.

Bijwerkingen?

De injecties gebeuren oppervlakkig zodat er geen gevaar bestaat voor beschadiging van spieren of zenuwen. Soms treedt enige pijn op ter hoogte van de injectieplaats. Heel zelden kan er een tijdelijke zwakte in de armen optreden. Bij sommige patiënten kan de zweetproductie op een andere plaats op hun lichaam toenemen. Dit verdwijnt meestal na enkele maanden.

Door wie?

Wanneer u een Botoxbehandeling overweegt, informeer dan bij meerdere dermatologen. De prijs van een behandeling, die niet wordt terugbetaald door het ziekenfonds, varieert namelijk zeer sterk: van 200 € tot meer dan 900 € voor beide oksels.


Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram