Welke pijnstilling tijdens bevalling?

nieuws De Cochrane Collaboration heeft een uitgebreide analyse gemaakt van onderzoeken over methodes voor pijnstilling tijdens de bevalling.

Wat werkt?
Epidurale verdoving en epidurale verdoving in combinatie met verdoving via inademing werken beide snel en goed. Inhalatieverdoving alleen werkt iets minder snel.
Beide verdovingsmethoden kunnen soms wel neveneffecten hebben. Zo kan bij inhalatieverdoving misselijkheid en braken optreden. Epidurale verdoving verhoogt de kans (lichtjes) dat een verlostang moet gebruikt worden. Ook bestaat er een risico op een te lage bloeddruk.

Wat werkt misschien?
Er zijn aanwijzingen dat volgende methoden mogelijk een pijnstillend effect kunnen hebben: bevalling onder water, relaxatietechnieken, acupunctuur en gewone pijnstillers (zoals paracetamol).

Wat werkt niet?
Van volgende methoden is tot nu toe niet aangetoond dat ze werken: hypnose, biofeedback, aromatherapie, inspuitingen van water, TEN’s en opiaten.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram