11 oorzaken van nekpijn

123-vr-nekpijn-01-17.jpg

dossier

Nekpijn is meestal het gevolg van een slechte houding of overbelasting. Maar soms kan het duiden op een ernstige blessure zoals een whiplash of een ziekte. Je nek bestaat uit wervels die zich uitstrekken van de schedel tot het bovenlichaam. De nek is minder beschermd dan de rest van de wervelkolom. Daarom is de nek vatbaarder voor letsel of aandoeningen die pijn veroorzaken. Als je nekpijn hebt die langer dan een week aanhoudt, ernstig is of gepaard gaat met andere symptomen, raadpleeg dan een arts.

Lees ook: Hoe richt ik mijn (thuis)kantoor ergonomisch in?

11 oorzaken van nekpijn

Nekpijn betekent niet altijd dat er een onderliggende aandoening is. Vaak krijg je pijn door een verkeerde houding. Maar er zijn nog vele andere redenen voor een pijnlijke nek. We overlopen enkele mogelijke oorzaken.

  1. Veroudering: naarmate je ouder wordt, krijg je af te rekenen met natuurlijke slijtage. Daardoor kunnen delen van je halswervelkolom verslechteren of degenereren, wat pijn veroorzaakt. Degeneratieve aandoeningen zoals artrose (het slijten van gewrichtskraakbeen) en stenose van de wervelkolom (vernauwing van de ruimtes in je wervelkolom) kunnen klachten geven zoals nekpijn. Na verloop van tijd kunnen stress en herhaalde bewegingen de schijven in je wervelkolom verzwakken, waardoor je een hernia of een beknelde zenuw kan krijgen.
  2. Fysieke belasting: overbelasting van je nekspieren tijdens herhalende of inspannende activiteiten kan leiden tot stijfheid en pijn. Een slechte houding, zwakke buikspieren en een zwaarder lichaamsgewicht kunnen de uitlijning van je wervelkolom beïnvloeden. Dit kan evolueren tot nekpijn. Zo is het overbelasten van je nek door langdurig naar een computerscherm te kijken een veelvoorkomende oorzaak van nekpijn.
  3. Stress: als je je nekspieren aanspant omdat je gestrest bent, kan dit leiden tot nekpijn en stijfheid. Veel mensen die deze spieren aanspannen als ze gestrest zijn, beseffen niet dat ze dit doen totdat hun nek pijnlijk begint aan te voelen.
  4. Letsel: verwondingen kunnen onder andere spieren, ligamenten en zenuwwortels in je ruggenmerg beschadigen en leiden tot nekpijn. Whiplash bij auto-ongelukken is een veelvoorkomende blessure die nekpijn veroorzaakt.
  5. Gezwellen: tumoren, cysten en botsporen (gladde, benige knobbel die uit een bot groeit), kunnen druk uitoefenen op de zenuwen in je nek en pijn veroorzaken.
  6. Reumatoïde artritis veroorzaakt pijn, zwelling van de gewrichten en botsporen. Wanneer deze in het nekgebied voorkomen, kan nekpijn het gevolg zijn.
  7. Osteoporose verzwakt de botten en kan leiden tot kleine breuken. Deze aandoening komt vaak voor in handen of knieën, maar kan ook in de nek optreden.
  8. Fibromyalgie is een aandoening die spierpijn veroorzaakt in het hele lichaam, vooral in de nek- en schouderregio.
  9. Ook hoofd- en halskankers kunnen pijn in de nek veroorzaken.
  10. Meningitis is een gevaarlijk ontsteking van het dunne weefsel rond de hersenen en het ruggenmerg. Mensen die meningitis hebben, krijgen onder andere last van nekpijn.
  11. Nekpijn kan een symptoom zijn van een hartaanval. Het gaat vaak gepaard met andere symptomen, zoals kortademigheid, zweten, misselijkheid, arm- of kaakpijn.

Lees ook: Wat kan je doen tegen een stijve nek en schouders?

Bronnen:
https://my.clevelandclinic.org
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram