Wat moet je doen als je peuter badschuim of shampoo gedronken heeft?

dossier Een ongelukje is snel gebeurd, zeker als je een peuter in huis hebt. Elk scherp hoekje ontdekken ze al snel, snoeren en kabels zijn het leukste speelgoed en alles wat ze niet kennen gaat onmiddellijk in hun mond. Wij leggen je uit wat je moet doen als je peuter badschuim of shampoo gedronken heeft. Schuimende middelen zoals handafwasmiddel, producten om bellen te blazen, shampoo, badschuim enzovoorts bevatten hoofdzakelijk water en een detergent. Detergent is niet giftig maar wel irriterend (prikkelend) en kan daarom braken veroorzaken. Detergenten kunnen ook gaan schuimen. Bij schuimvorming of bij overgeven kan detergent in de luchtwegen raken. Dit kan ernstig hoesten en een longontsteking veroorzaken.

Voorkomen

Bewaar producten met detergent altijd buiten het bereik van kinderen en giet navulverpakkingen enkel over in flessen of bussen met het originele etiket van het product, om vergissingen te voorkomen. Maar die kleine ukkies zijn heel inventief dus voorkomen is jammer genoeg niet altijd voldoende.

Wat moet je doen als je peuter badschuim gedronken heeft?

Het gaat misschien tegen je logica in, maar geef je kleintje niets te drinken. Vloeistof kan ervoor zorgen dat er schuim vormt in zijn of haar buik en dat kan nog meer irriteren en zorgen voor hoestbuien. Ook braken is niet goed voor je kind op dat moment, forceer dus zeker niets. Als je kind vanzelf overgeeft, is het een goed idee om naar de dokter te gaan. Spoel de mond van je kleintje met een nat washandje zodat de smaak van het zeepsop al weg is. Geef je kind iets vettigs te eten om het schuim neer te slaan. Een witte boterham met boter of mayonaise kan wonderen doen als je peuter badschuim heeft gedronken. Als je kind heftig begint te hoesten of overgeven, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Vertoont je kind deze symptomen niet en maak je je toch zorgen? Dan is het ook niet erg om alsnog naar de dokter te gaan of het Antigifcentrum te raadplegen op het nummer 070 245 245.

Opgelet

Producten (bv. allesreinigers) die naast detergenten nog andere bestanddelen bevatten zoals zuren, basen of oplosmiddelen hebben een andere aanpak nodig. Bel ook daarvoor even naar het Antigifcentrum voor bijstand: 070 245 245. Lees ook: EHBO: wat te doen bij een insectenbeet?  


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram