1 op de 10 Vlaamse kleuters kampt met overgewicht

123-kind-spelen-bewegen-170-08.jpg

nieuws 1 op de 10 Vlaamse kleuters kampt met overgewicht. De hoofdoorzaak: het merendeel van de dag brengen ze zittend door, waardoor ze dus te weinig bewegen. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Marieke De Craemer (UGent), die de fysieke activiteit bij vier- tot zesjarigen bestudeerde.

Bij de vier- tot zesjarigen is al 9 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes zwaarlijvig. De oorzaak daarvoor zoekt De Craemer bij hun beweegpatroon: 50 tot 80 procent van de dag bestaat uit activiteiten waarbij kleuters stilzitten, zoals lezen, knutselen, tv-kijken en computerspelletjes spelen. Uit de gesprekken met ouders en leerkrachten blijkt dat zij meer beweging voor kleuters onnodig vinden. Integendeel, zittende kleuters zijn brave kleuters. Kleuterleerkrachten vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat kleuters leren stilzitten in de klas als voorbereiding op het eerste leerjaar.

De Craemer ziet dat anders. Volgens haar dragen leerkrachten en ouders een gedeelde verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat kinderen niet zwaarlijvig worden. Daarom formuleert ze in haar onderzoek enkele tips. Zo kunnen leerkrachten de kleuterklas en speelplaats 'uitdagender' maken met touwen, kegels, hoepels en ander materiaal waarin kleuters zich fysiek kunnen uitleven. Maar ook rechtop staan in plaats van zitten tijdens het tekenen, schilderen of knutselen is een goeie maatregel.
Ouders kunnen hun kleuter activeren door zich met de fiets of te voet naar school te verplaatsen, of door meer activiteiten te plannen waarbij het kind veel beweegt. Daarnaast kun je als ouder speel- of reservekledij meegeven naar school: zo kunnen de kinderen ook ravotten op nat terrein.

Laatst bijgewerkt: augustus 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram