Vermoeidheid meest voorkomende klacht bij kankerpatiënten

nieuws Uit onderzoek blijkt dat kankerpatiënten vaker klagen over extreme vermoeidheid dan over pijn en misselijkheid. Bijna tachtig procent van de kankerpatiënten kampt met een ernstige vorm van uitputting. Om vermoeidheid bij kankerpatiënten beter in kaart te brengen, gaat een aantal ziekenhuizen vanaf 23 mei hun kankerpatiënten screenen.
Terwijl artsen pijn of verdriet dikwijls beschouwen als de belangrijkste nevenwerkingen van kanker, vinden patiënten vermoeidheid veel ingrijpender. Zestig tot negentig procent van de patiënten die chemotherapie ondergaan, voelt zich moe. Bij patiënten met radiotherapie is dat zelfs vijfenzeventig tot honderd procent.

De jongste jaren werd een enorme vooruitgang geboekt in de kennis over vermoeidheid bij kanker. Er is meer geweten over de oorzaken van de vermoeidheid, zoals de ziekte en de behandeling, onaangepaste voeding, te weinig beweging en bloedarmoede. Het probleem kan dus ook beter aangepakt worden.

Tijdens de screeningsweek screenen de deelnemende ziekenhuizen hun kankerpatiënten via een vragenlijst op vermoeidheid. Indien de patiënt vermoeid is, krijgt hij een informatiebrochure mee naar huis en kan hij worden doorverwezen naar een informatiesessie. Op zo'n infosessie leert hij onder andere waar de vermoeidheid vandaan komt en worden energiebesparende tips gegeven. Daarnaast krijgen patiënten er informatie over het belang van fysieke training en aangepaste revalidatieprogramma's.
Geïnteresseerden kunnen zich on line inschrijven of telefonisch contact opnemen via het nummer 078/150.151. Wie niet naar het ziekenhuis gaat tijdens de screeningsweek, kan via een eenvoudige test op de website www.vermoeidheid.be zelf zijn vermoeidheid meten. Indien nodig kan dan contact opgenomen worden met een arts.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram