Nieuw Fonds investeert in een sterke eerstelijnszorg

123-ouderen-ziek-bed-bezoek-palliatief-02-18.jpg

nieuws

Als je ouder wordt of chronisch ziek bent, thuis kunnen blijven en daar verzorgd worden. Het nieuwe Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, investeert vanaf dit jaar stevig in een kwaliteitsvolle eerstelijnszorg
Het Fonds volgt daarbij drie sporen: het steunen van projecten die rechtstreeks bijdragen aan de levenskwaliteit van patiënten in thuiszorg, het ondersteunen van de zorgprofessionals in de eerste lijn en kennisopbouw over eerstelijnszorg.

Lokaal samenwerken in zorgzame buurten
Samenwerking met andere lokale actoren kan de eerstelijnszorg verbeteren. Denk aan spelers zoals een mantelzorgvereniging, een vrijwilligersorganisatie, een lokale vereniging, een (sociale) ondernemer… Maar het is niet vanzelfsprekend voor eerstelijnswerkers om aansluiting te vinden bij zulke actoren. Het Fonds steunt daarom nieuwe en bestaande projecten waar buren, buurtorganisaties, eerstelijnsprofessionals en lokale actoren gezamenlijk zorg dragen voor de buurt en haar bewoners.

Projectvoorstellen zijn welkom van alle spelers die bijdragen tot een zorgzame buurt, zowel actief in de eerstelijnszorg als daarbuiten. Geselecteerde projecten krijgen een financiële steun van maximaal 10.000 euro.

Technologie voor een warme zorg thuis
Een tweede oproep draait om het gebruik van zorgtechnologie, zoals apps waarmee gezondheidsgegevens kunnen worden opgevolgd. De technologie vordert met rasse schreden, maar de concrete toepassing ervan volgt niet altijd even vlot. Daarom steunt het Fonds Dr. Daniël De Coninck projecten die technologie implementeren bij zorgbehoevenden thuis, en evalueren hoe het gebruik van technologische hulpmiddelen de kwaliteit van de zorg verhoogt.

De oproep staat open voor organisaties die actief zijn in de eerstelijnszorg, patiëntenorganisaties, artsen, universiteiten en hogescholen… Geselecteerde projecten kunnen een steun van maximaal 100.000 euro krijgen.

Leerstoel Eerstelijnszorg
Om de visieontwikkeling, onderzoek en innovatie in de eerstelijnszorg aan te moedigen, zal het Fonds Dr. Daniël De Coninck ook twee interuniversitaire leerstoelen financieren, 1 in Vlaanderen en 1 in Wallonië-Brussel. Deze leerstoelen moeten kennisopbouw en kennisdeling over de eerstelijnszorg in ons land stimuleren. Universiteiten en hogescholen kunnen zich tot het begin van de zomer kandidaat stellen. Een belangrijke voorwaarde is dat er samengewerkt wordt met andere universiteiten en hogescholen. De financiering zal 500.000 euro per jaar en per leerstoel belopen, gedurende vijf jaar.

Over het Fonds Dr. Daniël De Coninck
Het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, werd opgericht op initiatief van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen, gesteund door alle Wit-Gele Kruis-organisaties. Het kreeg de naam van Daniël De Coninck, die gedurende 30 jaar voorzitter was, uit dankbaarheid voor zijn inzet. Het wil een impuls geven aan onderzoek en ontwikkeling in de integrale zorg voor patiënten die thuis wonen, een domein waarvoor de middelen veel schaarser zijn dan voor gespecialiseerd medisch onderzoek.

Meer info
www.kbs-frb.be


Laatst bijgewerkt: april 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram