Apotheker mag euthanasiemiddel afleveren

nieuws Een apotheker mag voortaan aan een dokter een dodelijk middel afleveren waarmee euthanasie kan worden gepleegd. Drie jaar na de euthanasiewet staat dit in het Belgisch Staatsblad. Tot vandaag liep de apotheker het risico te worden beschuldigd van medeplichtigheid aan een misdrijf.
De arts moet op het voorschrift uitdrukkelijk vermelden dat hij handelt in overeenstemming met de euthanasiewet. De apotheker moet het voorgeschreven middel persoonlijk afleveren aan de arts. In de wet is ook opgenomen dat de beschikbaarheid van de euthanatica moet worden verzekerd.
Na de goedkeuring van de euthanasiewet van 28 mei 2002 bleef grote onduidelijkheid bestaan over de rol van de apotheker bij de aflevering van euthanatica. De wet bevatte geen enkele voorwaarde of garantie om te voorkomen dat apothekers van medeplichtigheid aan een misdrijf zouden worden beschuldigd als op een illegale manier een einde aan iemands leven wordt gemaakt.
In het verleden weigerden apothekers vaak de voorgeschreven hoge dosissen af te leveren omdat niet altijd duidelijk was of het geneesmiddel gebruikt zou worden als euthanaticum. Als de apotheker nu weet dat het om een voorschrift in het kader van euthanasie gaat, kan hij uitdrukkelijk zijn medewerking om persoonlijke en ethische redenen weigeren.

Lees ook: Euthanasie: 30 vragen


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram