Nieuwe benadering Parkinson-onderzoek

123-parkinson-anatom-170-04.jpg

nieuws Neurowetenschappers Vanessa Moraïs en Bart De Strooper van VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en KU Leuven hebben aangetoond hoe een defect in het gen Pink1 leidt tot de ziekte van Parkinson. Door dit proces op moleculair niveau in kaart te brengen leveren ze het ultieme bewijs dat een gebrekkige energieproductie in cellen tot de ziekte van Parkinson kan leiden. Deze inzichten zijn zo vernieuwend dat het gezaghebbende vaktijdschrift Science ze publiceert.

Mitochondriën zijn cel-onderdelen die de energie produceren die een cel nodig heeft om te functioneren. Bij de ziekte van Parkinson is de werking van de mitochondriën – en dus de energieproductie in cellen - verstoord. Het precieze mechanisme was tot nogtoe ongekend. Wel hebben wetenschappers de voorbije jaren diverse gendefecten (mutaties) bij parkinson-patiënten beschreven die leiden tot een verminderde werking van de mitochondriën, ondermeer een mutatie in het Pink1-gen. Dit defect leidt tot een verminderde energieproductie. De VIB-onderzoekers toonden in cellen van parkinson-patiënten met een defect Pink1-gen aan dat de fosforylatie herstellen tot een verhoogde energieproductie leidt.
Iedereen kan met vragen over dit medisch onderzoek terecht op patienteninfo@vib.be.


Laatst bijgewerkt: mei 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram