- dossierWat zijn de symptomen van uitdroging bij baby en kind?
- dossierHoeveel calorieën heb je nodig op basis van je leeftijd, lengte en gewicht?
- dossierWaarom is buikvet zo gevaarlijk en wat kan je eraan doen?
- dossierWaarom je zwaarder wordt met de jaren
- dossierPompelmoes gevaarlijk wanneer je geneesmiddel neemt
Vijf feiten over je lever
boeken-interviews Zonder onze lever kunnen we niet leven. Hij speelt een essentiële rol in de verschillende stofwisselingsprocessen en vervult zo cruciale rollen voor andere organen. De lever zet zich in voor de omzetting van koolhydraten, vetstoffen en eiwitten. Daarnaast breekt dit orgaan hormonen en toxische stoffen af en slaat het ijzer, koper, bloed, vitamines A, D, B12, K en een noodvoorrad glycogeen op.
Lees ook: Leverfunctieonderzoek: wat betekenen afwijkende levertests?
1. Grootste orgaan
Na de huid is de lever het grootste orgaan in ons lichaam. Hij weegt gemiddeld 1.5 kilogram en bevindt zich in onze bovenbuik, rechts onder de ribben. Als de leverrand dieper komt dan de ribbenboog, dan is er sprake van een vergrote lever, wat wijst op een acute leverontsteking of op bepaalde leverziekten. Bij een cirrose is er juist sprake van een kleinere lever.
Lees ook: 9 zaken die slecht zijn voor je lever
2. Linker- en rechterhelft
De lever bestaat uit een linker- en een rechterhelft, waarbij de rechterhelft groter is dan de linkerhelft. Beide helften worden nog eens in vier segmenten onderverdeeld. Tussen de twee helften onderaan de lever ligt de galblaas.
Lees ook: Symptomen en oorzaken van acuut en chronisch leverfalen
3. Bloed zuiveren
Het bloed van alle organen in de buik moet door de lever stromen, waar het wordt gezuiverd. Eenmaal het de lever is gepasseerd, gaat het zuivere bloed naar de longen en het hart.
Lees ook: Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en leverontsteking (NASH)
4. Leverziekten
Bij meer dan 90 procent van de leverziekten zijn er geen symptomen. De ziekte wordt meestal pas ontdekt in een vergevorderd stadium en daarom ook te laat opgepikt. Nochtans kan er nog heel wat gedaan worden om het ziekteproces te stoppen en om te keren indien men er vroeg bij is. Het is daarom belangrijk om je bloed regelmatig te laten controleren en je leverwaarden te laten checken.
Lees ook: Syndroom van Gilbert: chronische, veelvoorkomende maar goedaardige leverziekte
5. Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt.
Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever. Te veel chocolade eten geeft waarschijnlijk wel een lastig gevoel op de maag, maar dat kan niet verward worden met de lever. Je mag dus gerust een stukje chocolade eten, zelfs als je al een leverprobleem hebt.
Lees ook: Leverkanker: symptomen, behandeling en overlevingskansen
Meer weten over de lever? Zes leverspecialisten uit het UZ Gent bundelden hun krachten en bundelden nuttige informatie, getuigenissen en levensbelangrijk advies in een overzichtelijk en helder boek: 'De lever'.
Auteurs: Hans Van Vlierberghe, Anja Geerts, Xavier Verhelst, Helena Degroote, Sarah Raevens, Lore Hoof
Uitgeverij Pelckmans