Betere kwaliteit van palliatieve zorg dankzij meetinstrument van onderzoeksgroep VUB-UGent

123-chron-ziek-o2-palliat-zorg-terminaal-11-18.png

nieuws

Door een succesvolle samenwerking tussen Kom op tegen Kanker en de onderzoeksgroep “Zorg rond het Levenseinde” (VUB en UGent), meet bijna 40 procent van de palliatieve zorgvoorzieningen vrijwillig hun kwaliteit van zorg. Met de steun van het Agentschap Zorg en Gezondheid zal er een gelijkaardig instrument voor de palliatieve zorg in de woonzorgcentra worden ontwikkeld. 

“In 2009 zijn we met de steun van het Instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) gestart met het ontwikkelen van een instrument voor kwaliteitsverbetering van de gespecialiseerde palliatieve ziekenhuis- en thuiszorg. Dit instrument is in overleg met de sector opgebouwd en getest en bestaat uit een reeks vragenlijsten die polst naar de ervaringen met de zorg bij zowel patiënten, hulpverleners als nabestaande”, legt onderzoekster Kathleen Leemans uit.

In 2014 kon het instrument dankzij Kom op tegen Kanker verder geïmplementeerd worden in de palliatieve zorgvoorzieningen in Vlaanderen. Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker: ‘Kom op tegen Kanker vindt transparantie over de kwaliteit van de zorg erg belangrijk. Het stimuleert de zorginstellingen om hun aanbod continu te verbeteren en het geeft patiënten de kans om gerichter te kiezen welke zorg ze willen. Het instrument van de VUB-UGent meet de kwaliteit op basis van weldoordachte en breed gedragen indicatoren. We zijn dan ook blij dat we kunnen bijdragen aan het gebruik ervan in de palliatieve zorgpraktijk.’

Breed draagvlak
Deze implementatie werd een groot succes en aan het einde van het traject is bijna 40 procent van de palliatieve zorgvoorzieningen bezig met het verbeteren van hun eigen kwaliteit. Dankzij de steun van Kom op tegen Kanker, de intensieve samenwerking met de sector en de bottom-up aanpak, wordt het instrument gedragen door de palliatieve zorgvoorzieningen doorheen heel Vlaanderen.

Op vraag van deze zorgvoorzieningen en de onderzoekers, werd er met de Vlaamse Overheid overeengekomen dat het instrument zou opgenomen worden in de bestaande kwaliteitsmetingen voor de gezondheidszorg.

Palliatieve zorg beperkt zich niet enkel tot gespecialiseerde palliatieve zorgvoorzieningen thuis en in het ziekenhuis. Ook woonzorgcentra zijn een belangrijke plaats voor mensen om hun laatste maanden door te brengen en te overlijden. Daarom zal er in het komende jaar, met de steun van het Agentschap Zorg en Gezondheid, een gelijkaardig instrument worden ontworpen voor de woonzorgcentra. Dit zelfevaluatie instrument wordt zo ontwikkeld dat de woonzorgcentra zelf de kwaliteit van vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseinde zorg kunnen meten en verbeteren.

Bron
www.endoflifecare.be ;
www.ugent.be/nl/actueel/palliatief-kwaliteit-zorg-meten-levenseinde.htm
https://press.vub.ac.be/betere-kwaliteit-van-palliatieve-zorg-dankzij-succesvol-meetinstrument-van-onderzoeksgroep-vub-ugent#


Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram