Voor jou gelezen op De Standaard

Minstens 41 miljoen kinderen jonger dan 5 zijn te dik

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Wereldwijd hebben minstens 41 miljoen jongens en meisjes van onder de vijf jaar te maken met overgewicht of zwaarlijvigheid. Dat blijkt uit een rapport dat recent door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd voorgesteld in Genève.

Daarmee is 6,1 procent van de jongste kinderen te dik. De WHO spreekt van een 'zorgwekkend' hoog aantal. In 1990 woog nog 4,8 procent (31 miljoen) van de kinderen te zwaar.

Chronische ziekten
'Zwaarlijvige kinderen zullen vaak ook op volwassen leeftijd te zwaar zijn, en lopen het risico op chronische ziekten', zo wordt gewaarschuwd in het rapport. De huidige trend dreigt bovendien 'veel van de gezondheidsvoordelen teniet te doen die hebben bijgedragen tot de hogere levensverwachting.'

Azië
Vooral in landen met lage en gemiddelde inkomens groeit het aantal obese kinderen snel aan. In 2014 kampten daar 15,5 miljoen kinderen met overgewicht, een verdubbeling in vergelijking met 1990 (7,5 miljoen). Bijna de helft (48 procent) van de te dikke kinderen woont in Azië (48 procent), een kwart in Afrika. Ook in landen die eerder met een hongersnood te maken hadden, lopen nu obese kinderen rond. Ondervoede kinderen hebben namelijk een grotere kans op zwaarlijvigheid van zodra ze normaal beginnen te eten.

'Er is een sterk politiek engagement nodig om de wereldwijde toename van het aantal kinderen met overgewicht en obesitas aan te pakken', zegt Peter Gluckman, covoorzitter van de commissie die het rapport opstelde. Hij pleit daarbij voor richtlijnen voor schoolmaaltijden, een belasting op suikerhoudende producten en strengere regels voor reclame voor ongezonde voeding.

De WHO baseerde zich voor het onderzoek op de Body Mass Index (BMI), die de verhouding tussen de lichaamslengte en het gewicht weergeeft.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160125_02088585


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram