Korte borstvoedingsperiode vergroot kans op overgewicht

nieuws

De kans op overgewicht neemt toe indien kinderen korter dan 4 maanden borstvoeding krijgen. Dat stellen Nederlandse onderzoekers in een studie in het European Journal of Nutrition.
Het doel van de studie was om te bekijken of een vroege introductie van vast voedsel (voor de leeftijd van 4 maanden) naast borst- of flesvoeding geassocieerd is met overgewicht op kinderleeftijd.

Hiervoor is gebruik gemaakt van gegevens van 2600 kinderen die geboren zijn in 1996-1997. Er werd onder andere bijgehouden wanneer een kind voor het eerst vast voedsel kreeg. Kinderen die vast voedsel kregen voor de leeftijd van 4 maanden hadden een hogere kans op overgewicht dan kinderen die later startten met vast voedsel. Deze associatie werd gezien bij kinderen die kunstvoeding kregen en bij kinderen die borstvoeding kregen.

De duur van de borstvoedingsperiode had invloed op de gevonden associatie: kinderen die korter dan 4 maanden borstvoeding kregen hadden een hogere kans op overgewicht in vergelijking met kinderen die later vaste voeding kregen, maar kinderen die langer dan 4 maanden borstvoeding kregen niet.

Voedselallergiepreventie
De onderzoekers stellen dat als richtlijnen worden geüpdatet en ter preventie van voedselallergie een eerdere introductie van vast voedsel geadviseerd wordt, dat op basis van deze studie mogelijk het aantal kinderen met overgewicht bij kinderen die kunstvoeding of korter dan 4 maanden borstvoeding krijgen kan toenemen. 

Bron
https://www.kennispoort-verloskunde.nl/samenvatting/introductie-van-vast-voedsel-en-overgewicht-op-kinderleeftijd/

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-018-1639-8


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram