Kind van vrouw met overgewicht en diabetes is vaak te dik als puber

nieuws Kinderen van vrouwen met overgewicht en type-2 diabetes hebben een grotere kans op overgewicht tot aan de pubertijd. Om overgewicht bij hen te voorkomen is het belangrijk dat zorgverleners het gewicht van zowel de aanstaande moeder als het kind continu blijven opvolgen. Dat blijkt uit een studie aan het UMC Utrecht.

De studie onderzocht bij zwangeren met diabetes de groeiprofielen van baby’s in de baarmoeder. Ook werden de verbanden tussen overgewicht vóór de geboorte, een te zwaar geboortegewicht én het gewicht tot 14-jarige leeftijd onderzocht.
Baby’s die te zwaar geboren worden, zijn meestal in de baarmoeder al te dik. Eenmaal te zwaar bij de geboorte, zijn kinderen van moeders met diabetes vaak ook zwaarder als puber.

Overgewicht van kinderen uit zwangerschappen met type-2 diabetes kon deels worden verklaard door overgewicht van de moeder. Moeders met type-2 diabetes waren een stuk zwaarder dan moeders met type-1 diabetes of zwangerschapsdiabetes. Verder ontbeten kinderen van moeders met type-2 diabetes minder vaak, aten ze minder vaak tussendoortjes en waren ze minder vaak lid van een sportclub; dit zijn tekenen van een minder gezonde levensstijl in deze groep, hetgeen mogelijk ook bijdraagt aan hun grotere kans op overgewicht.

Preventie van overgewicht
Het is volgens de studie belangrijk dat vrouwen met diabetes en een kinderwens al vroegtijdig een gezonde levensstijl aannemen zodat ze niet te zwaar zijn op het moment dat ze zwanger willen worden. Ook moeten zij buitensporige gewichtstoename tijdens de zwangerschap vermijden. Daarnaast zou men eventueel zwangere vrouwen al in het eerste trimester kunnen screenen op zwangerschapsdiabetes. Tenslotte moet men het gewicht van deze kinderen tijdens hun jeugd actief blijven monitoren met steun van jeugd- en schoolartsen en de ouders.

Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram