Aanleg voor overgewicht begint in de baarmoeder

nieuws Kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap veel vet en cholesterol eet, hebben een verhoogde kans op obesitas. Dit effect is het sterkst bij mannelijke nakomelingen. Dat blijkt uit een onderzoek met proefdieren aan de Universiteit Groningen.

De bekendste oorzaken voor overgewicht zijn verkeerde eetgewoonten en een gebrek aan lichaamsbeweging. De laatste jaren hebben onderzoeken echter aangetoond dat al tijdens de vroegste fase van de zwangerschap de basis kan worden gelegd voor een verhoogd risico van aandoeningen als overgewicht op latere leeftijd. De studie onderzocht deze zogeheten “metabole programmering” in de baarmoeder, waarbij omgevingsfactoren in de vroege ontwikkeling leiden tot veranderingen in de foetus.

De studie vergeleek bij proefdieren een Westers dieet met veel vet en cholesterol met een dieet met een laag vet- en cholesterolgehalte, zowel voor de conceptie als tijdens de zwangerschap en de zoogtijd. De nakomelingen kregen hetzelfde dieet. Het Westers dieet leidde bij zowel de moeder als het jong tot een verhoogd lichaamsgewicht en leververvetting. Opmerkelijk was dat dit effect het sterkst optrad bij mannelijke nakomelingen.

Mogelijke verklaring is de wijze waarop de placenta functioneert. De mannelijke placenta biedt blijkbaar meer kansen om het teveel aan voedingsstoffen van de moeder naar de foetus te transporteren. De placenta van vrouwelijke nakomelingen zou juist als barrière dienen.

Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram