Schapen en geiten kunnen abortus veroorzaken

nieuws Schapen en geiten zijn vatbaar voor besmettelijke aandoeningen die bij de dieren abortus kunnen veroorzaken. Deze aandoeningen kunnen ook gevaarlijk zijn voor mensen met een verminderde weerstand, jonge kinderen, oude mensen, en vooral zwangere vrouwen. Dit maakte het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) bekend. Op de website van LNV is een folder van de Gezondheidsdienst voor Dieren te vinden, waarin maatregelen staan om risico’s voor mens en dier te verminderen. Vooral direct contact met mest en/of stro van geiten- en schapenbedrijven is een risico. Door het verwaaien van besmet stof is bovendien verspreiding over grotere afstand mogelijk.
Een voorbeeld van zo'n abortusverwekker is Coxiella burnetii (verantwoordelijk voor de zogenaamde Q-koorts), die eind vorig jaar een epidemie veroorzaakte in Noord-Brabant, waarbij ook een 60-tal mensen besmet werden. Andere oorzaken van besmettelijke abortus bij schaap en geit zijn: Toxoplasma gondii, Chlamydophila abortus, Listeria monocytogenes, campylobacter, salmonella, border disease-virus, Yersinia pseudotuberculosis, Brucella soorten en schimmels.
Bij het optreden van abortus op een bedrijf wordt o.m. geadviseerd dat zwangeren, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand direct en indirect contact met verwerpende kleine herkauwers moeten vermijden. Op een bedrijf met een abortusprobleem moeten zij niet assisteren,
niet in de stallen komen en geen contact hebben met de ongewassen kleren van iemand die heeft geassisteerd bij een verlossing. Melk van verwerpende dieren mag niet rauw verwerkt worden. Stof, mest, hooi en stro kunnen op een besmet bedrijf verwekkers bevatten en voorkomen moet worden dat de wind voor verspreiding zorgt.

Lees ook: Q-koorts (Q-fever of Coxiella burnetii )


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram