Voor jou gelezen op De Standaard

2 op de 5 studenten denken dat hiv verspreid wordt via muggen

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Er zijn nogal wat misverstanden bij studenten over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en het hiv-virus, dat aids verspreidt. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteiten van Hasselt en Gent. De onderzochte groep heeft seksueel risicogedrag, bijvoorbeeld op festivals deze dagen.

Sophie Degroote legde voor haar doctoraatsonderzoek aan 450 universiteitsstudenten tussen 18 en 25 jaar 59 stellingen voor. Er zijn heel wat misvattingen, zo bleek. Zo denkt 20 procent dat antibiotica hen zou beschermen tegen het hiv-virus. Andere misvattingen zijn dat hiv door een mug verspreid wordt en niet weten dat het virus wordt overgedragen door borstvoeding. 'Deze groep wordt geacht om hoog opgeleid te zijn, dus we denken dat de algemene kennis nog lager ligt’, zegt Degroote.

Het merendeel van de studenten was zich wel bewust van het risico op hiv-overdracht tijdens de zwangerschap en/of bevalling en bij het delen van gebruikte drugsnaalden. Ook met de kennis over hiv-preventie zit het wel goed: nagenoeg alle ondervraagden wisten dat condoomgebruik wel en zich wassen na onveilige seks niet beschermt tegen hiv. Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) onder jongeren.

Seksuele ervaring
Seksuele ervaring speelt een rol in de kennis over soa’s en hiv. ‘Studenten die nog geen seksuele betrekkingen hebben gehad, scoorden in de bevraging opvallend lager’, zegt Sophie Degroote. ‘Studenten die aangaven meer dan vijf sekspartners te hebben gehad of studenten die zich reeds lieten testen op soa’s, scoorden het best.’

Volgens de doctoraatsstudente heeft dat vooral te maken met het feit dat seksueel ervaren jongeren zich doorgaans beter bewust zijn van de risico’s van onveilig vrijen.

Professor Dominique Vandijck, promotor van het doctoraatsonderzoek en verbonden aan de onderzoeksgroep Patiëntveiligheid en Gezondheidseconomie van de Universiteit Hasselt, doet een oproep aan de volgende regering om de inspanningen rond een proactief preventiebeleid door te trekken. Hij pleit ervoor om niet te besparen op preventie. De onderzoekers verwijzen ook naar de succesvolle campagnes van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140704_01166994


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram