Drukke leefstijl bemoeilijkt aanpassing aan ouderschap

123-baby-spelen-kribbe-opvang-2-170_10.jpg

nieuws De veranderingen bij de geboorte van een kind zijn het grootst voor mensen die vóór de geboorte van het eerste kind veel tijd aan sport, cultuur en sociale contacten besteedden. Voor zulke ouders is het dan ook moeilijker is zich aan te passen aan het ouderschap. Bij mannen met een drukke leefstijl daalt het welzijn na de geboorte van het kind. Bij mannen met een rustigere leefstijl is dat niet het geval. Bij vrouwen neemt het welzijn na de komst van kinderen toe, maar dit positieve effect is zwakker wanneer zij daarvoor veel uren werkten en meer tijd aan vrijetijdsactiviteiten besteedden.

Dat schrijven onderzoekers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), Wageningen University & Research en het Zwitserse FORS in het European Journal of Population.

Mensen in West-Europa krijgen steeds later en minder kinderen. Zo kreeg in 1970 de Nederlandse vrouw gemiddeld 2,5 kinderen, dat is nu gedaald naar slechts 1,7. De leeftijd bij het krijgen van een eerste kind nam toe met vijf jaar van 24,3 naar 29,5. Een mogelijke verklaring voor dit uit- en afstelgedrag zijn de verwachte hoge kosten van kinderen die niet opwegen tegen de veronderstelde baten van het ouderschap. Kinderen zijn een ‘dure hobby’ zowel in (vrije) tijd, verloren werktijd, als in kosten voor kinderopvang e.d.

Toekomstige ouders stellen de kinderwens wellicht uit omdat zij vrezen niet meer aan hobby’s en vrije tijd toe te komen.

Psychologische baat
De studie laat zien dat de vrees van toekomstige ouders deels terecht is. Zowel mannen als vrouwen met een drukke levensstijl hebben minder psychologische baat van het krijgen van een kind dan mensen met een rustigere levensstijl.

De studie volgde gedurende twee tot twaalf jaar het welzijn van 1322 mannen en 1272 vrouwen, die bij aanvang van de studie tussen de 18 en 40 jaar waren en nog geen kinderen hadden. In die periode werden 294 mannen vader en 330 vrouwen moeder.

Bronnen:
http://link.springer.com/article/10.1007/s10680-016-9391-3
http://www.wur.nl/nl/nieuws-wageningen-ur/Show/Periode-na-geboorte-kind-grote-uitdaging-voor-ouders-met-drukke-leefstijl.htm


Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram