Wat kan u doen tegen grijs haar?

nieuws Niet veel: of en wanneer u grijze haren krijgt, is immers grotendeels genetisch (erfelijk) bepaald. Meestal verschijnen de eerste grijze haren vanaf 40-50 jaar, maar veel mensen worden al grijs vanaf hun 20ste, terwijl andere mensen tot op hoge leeftijd hun haarkleur behouden. Dat is helemaal niet abnormaal. Overigens zijn er wel aanwijzingen dat wij in vergelijking met een generatie terug eerder grijs worden, maar een verklaring daarvoor is er niet.
Grijs haar is het gevolg van een veranderde eiwitsynthese die leidt tot een verlies van melanine, het pigment dat kleur geeft aan ons haar. Wanneer de cellen in het haarzakje helemaal geen melanine meer aanmaken, wordt het haar wit. Of beter: wordt het haar kleurloos. Het licht dat op het haar valt, wordt niet langer geabsorbeerd, maar wordt teruggekaatst als wit licht. Bij ‘grijs’ haar is er nog een mengeling van gekleurde en kleurloze haren

Grijs worden begint meestal bij de slapen. Daarna verspreidt het zich over de rest van het hoofdhaar en ook het lichaamshaar. Bij mannen komen de eerste grijze haren vaak voor in hun baard.
Dat u op korte tijd grijs haar kunt krijgen van stress, heftige emoties of na een traumatische ervaring, is een fabeltje. Wel kunnen die een vorm van haarverlies uitlokken waarbij de gekleurde haren eerst uitvallen en de grijze haren blijven zitten, waardoor de indruk ontstaat dat men ineens grijs wordt.
Dat een onevenwichtige voeding haarverkleuring kan uitlokken, of omgekeerd, dat sommige voedingssupplementen (zoals Para-aminobenzoëzuur, PABA of N-Acetyl-PABA) grijsverkleuring kunnen voorkomen of herstellen, is eveneens een fabeltje. Alleen zeer ernstige voedingstekorten, waarbij er sprake is van echte ondervoeding, kunnen tot een verkleuring van het haar leiden.
Als u die grijze haren storend vindt, bestaat er maar één oplossing: de haren kleuren.


Laatst bijgewerkt: juni 2010

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram