CIA berekent hartrisico van wereldleiders

Laatst bijgewerkt: maart 2001

nieuws Een groep artsen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft het hartrisico van de wereldleiders berekend. Volgens de studie zouden dit jaar twee wereldleiders ernstige hartproblemen hebben. De studie vermeldt echter geen namen.
Hartziekten zijn volgens de studie de voornaamste doodsoorzaak van de (meestal mannelijke) wereldleiders. De studie analyseerde medische gegevens van 64 staatshoofden die tussen 1970 en 1999 een of ander hartprobleem hebben gehad. Het aantal hartziekten bij regeringsleiders verminderde in die periode met 42%.
In de jaren '70 vond de studie 27 regeringsleiders met ernstige hartproblemen, 19 in de jaren '80 en 18 in de jaren '90. Het ging allemaal om mannen. De gemiddelde leeftijd lag rond de 63 jaar. In de jaren '70 overleden ruim de helft van de regeringsleiders binnen het jaar na hun hartprobleem. In de jaren '80 was dit gedaald tot 32%, in de jaren '90 was er geen enkel overlijden.
De daling heeft volgens de CIA te maken met een betere medische controle van risicofactoren zoals een te hoog cholesterol, een verhoogde bloeddruk en diabetes en de betere medische verzorging van hartpatiënten, zeker van regeringsleiders. Op basis van deze gegevens besluit de studie dat slechts één of twee regeringsleiders dit jaar met een ernstige hartziekte zullen worden geconfronteerd.

Bron: Annals of Internal Medicine, 2001, 287-290.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram