Post Intensive Care Syndrome (PICS) als gevolg van langdurig verblijf op intensieve zorgen

In dit artikel
Post Intensive Care Syndrome (PICS) als gevolg van langdurig verblijf op intensieve zorgen

dossier

Het postintensievezorgsyndroom of Post Intensive Care Syndrome (PICS) is een recente, nog relatief onbekende aandoening. Het is een verzamelnaam voor cognitieve, lichamelijke en psychologische symptomen na langdurige opname op een afdeling intensieve zorgen (IC). 40 procent van de patiënten die lang op de afdeling verbleven, ontwikkelt dit syndroom.

Lees ook: Covid-19-patiënten lopen hoger risico op post intensive care syndroom

Getty_intensievezorgen_ic_ziekenhuis_2023.jpg

© Getty Images

De symptomen zijn zowel een gevolg van de ziekte van de patiënt, als van de behandeling die hij kreeg op de IC. De klachten kunnen al zichtbaar zijn tijdens de ziekenhuisopname, maar soms duiken ze pas jaren later op. PICS kan de levenskwaliteit van een persoon ernstig aantasten.

Lees ook: Patiënten sneller terug op de been dankzij Hospital Fit app

Symptomen van PICS

Cognitieve symptomen

Moeite met denken, plannen, organiseren en multitasken. Ook de prikkelverwerking kan anders verlopen, waardoor patiënten het lastiger hebben met prikkels als licht en geluid.

Lichamelijke symptomen

Spierzwakte en evenwichtsstoornissen: dit is een gevolg van langdurige beademing, bloedvergiftiging, bedrust, medicatie of onvoldoende voedingsstoffen.

Psychologische symptomen

Angst, stress, depressie, slaapproblemen, posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ook de naasten van de patiënt kunnen lijden aan depressie of PTSS door de IC-opname. 

Lees ook: Posttraumatische stressstoornis: wat is PTSS en wat kan je ertegen doen?

PICS voorkomen

Een preventieve aanpak in ziekenhuizen is nog niet wijdverspreid, aangezien er veel personeel voor nodig is. Maar in sommige ziekenhuizen in België past het IC-team al bepaalde maatregelen toe om het risico op PICS te beperken. 

  • Pijnbestrijding, zelfs bij patiënten die bewusteloos zijn, want pijn is een grote risicofactor om posttraumatische stresssymptomen te ontwikkelen.
  • Mechanische beademing zoveel mogelijk beperken.
  • Zo licht mogelijk verdoven.
  • De dag- en nachtcyclus zoveel mogelijk respecteren door bijvoorbeeld overdag daglicht binnen te laten. Voor een goede slaapkwaliteit dempt men licht en geluid ’s nachts.
  • Interactie met de familie aanmoedigen.
  • Beweging zoveel mogelijk stimuleren, eerst via oefeningen in bed en later ook buiten de bedomgeving.

Behandeling

Na ontslag uit het ziekenhuis moet de PICS-patiënt de juiste nazorg krijgen. Dat kan betekenen dat hij fysiotherapie krijgt om zijn spierzwakte te verbeteren. Bij cognitieve problemen is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met cognitieve revalidatie. Daarnaast moeten de psychologische problemen aangepakt worden. Dat kan via verschillende vormen van psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie of EMDR-therapie. Eventueel krijgt de patiënt ook medicatie. Verder kan het helpen om steun te zoeken bij lotgenoten.

Lees ook: Hoeveel betaalt uw ziekenfonds terug voor psychotherapie en psychologische begeleiding?

Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.psyned.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://fcic.nl


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram