Patiënten sneller terug op de been dankzij Hospital Fit app

hospitalfit.jpg

nieuws De afdeling Medische Oncologie en Hematologie van het Maastricht UMC+ werkt sinds kort met een digitale tool om patiënten en behandelend artsen inzicht te geven in het beweeggedrag van patiënten. De app, Hospital Fit, biedt ook de mogelijkheid om een op maat gemaakt oefenprogramma samen te stellen, met het oog op een sneller herstel.


“Patiënten die bedlegerig zijn en zeker de patiënten die langdurig in het ziekenhuis op een verpleegafdeling of op de intensive care liggen, kunnen ernstig verzwakt raken. Door inactiviteit neemt de spiermassa snel af, patiënten boeten in aan fysieke mogelijkheden en ook hun conditie neemt zienderogen af. Tijdens de coronapiek werd dat eens te meer pijnlijk duidelijk. Patiënten die wekenlang op de intensive care lagen, konden soms nauwelijks meer op hun benen staan. De Hospital Fit app kan een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van fysiotherapeuten om patiënten tijdens de opname zo fit mogelijk te houden”, zo schrijft Maastricht UMC+ op haar website.
Onderzoek
De implementatie van de app komt er na een onderzoek bij patiënten die een knie- of heupprothese hebben gekregen. Promovendus en fysiotherapeute Hanneke van Dijk-Huisman: “Van de 97 patiënten die gevolgd zijn met de Hospital Fit app, bleken de patiënten die de app gebruikten daags na de operatie ruim 28 minuten (39%) meer te bewegen dan de controlegroep zonder app. Ook was een groter gedeelte van de patiënten op de dag na operatie weer geheel zelfstandig.”
Positieve feedback
De app is sinds 31 augustus in gebruik, met succes. “De eerste ervaringen van patiënten zijn overwegend positief. Patiënten zijn zich door de app meer bewust dat het belangrijk is om te bewegen en nemen buiten de therapie om meer eigen initiatief om te gaan bewegen. En ook voor de fysiotherapeuten heeft de app voordelen. Zij kunnen door de app efficiënter werken. Door inzicht te hebben in het beweeggedrag van patiënten, kan de fysiotherapeut betere keuzes maken en kan er meer tijd besteed worden aan patiënten die dit ook meer nodig hebben”, aldus Huisman.

Bronnen:
https://www.mumc.nl
https://www.mdpi.com

Foto: Maastricht UMC+

Lees ook: Hartslagmeting toont of iemand depressief is

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram