Retina-week

nieuws De Internationale Vereniging tegen Ouderdoms maculadegeneratie lanceerde zopas in het Europese Parlement een internationale bewustmakingscampagne rond maculaire degeneratie. Maculaire degeneratie is de voornaamste oorzaak van (gedeeltelijke) blindheid bij mannen en vrouwen boven 50 jaar.
Maculaire degenratie is de aftakeling van de macula van het oog. De macula is het klein centraal punt van de lichtgevoelige retina achterin het oog. Het zorgt voor het scherp zicht nodig om te lezen, te naaien of andere fijne visuele taken uit te voeren. Wanneer de macula niet meer optimaal functioneert wordt het centraal deel van het zicht wazig, duister, vervormd of vlekkerig. Daardoor wordt lezen en dergelijke nagenoeg onmogelijk.
Aangezien maculaire degeneratie het zicht beperkt in het centrale gedeelte van de retina, wordt het perifeer zicht niet aangetast. Het oog is dus nog steeds in staat om objecten buiten het centrum van het gezichtsveld te zien. Er is dus meestal geen sprake van volledige blindheid.
Maculaire degeneratie is meestal het gevolg van een natuurlijk verouderingsproces van het oog. Er bestaat geen behandeling tegen deze ziekte.
Bedoeling van de sensibilseringscampagne is aandacht te vragen voor deze ernstige aandoening. Daarnaast wil men bejaarden aansporen om hun ogen regelmatig te laten onderzoeken, hulpmiddelen promoten die een normaal leven mogelijk maken en bij de overheid aandringen op meer geld voor onderzoek en voor het ter beschikking stellen van gepaste hulpmiddelen.
Info: www.amdalliance.org

Lees ook: Maculaire degeneratie


Laatst bijgewerkt: oktober 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram