Wachten met doorknippen navelstreng bevordert ontwikkeling fijne motoriek

123-pasgeb-navelstr-neonat-06-15.jpg

nieuws Na de geboorte wordt de navelstreng zo snel mogelijk doorgeknipt. Enkele minuten hiermee wachten kan leiden tot een betere ontwikkeling van de fijne motoriek van kinderen op 4-jarige leeftijd. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek dat verscheen in het vakblad JAMA. De onderzoekers knipten bij gezonde kinderen die na een probleemloze zwangerschap op natuurlijke wijze geboren werden de navelstreng binnen 10 seconden of pas na 3 minuten door.
Na vier jaar bleek dat het IQ van de beide groepen kinderen identiek was, maar dat de ontwikkeling van de fijne motoriek bij de jongens van wie de navelstreng na 3 minuten was doorgeknipt, opvallend beter was. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat deze kinderen als baby nooit een ijzertekort hebben gehad, aangezien de bloedtoevoer vanuit de placenta net na de geboorte nog aanzienlijk kan zijn. De onderzoekers merken op dat jongens op jonge leeftijd vaker een ijzertekort hebben dan meisjes.

In het Vakblad Vroeg nuanceert hoogleraar kindergeneeskunde en neonatologie in het Amsterdamse VU medisch centrum Harrie Lafeber de resultaten: “De conclusie betreft een kleine groep gezonde kinderen in een zeer hoog ontwikkelde regio. Die groep heeft door intensieve nacontrole niet snel een ijzertekort. Het is ook een groep waarbij het tamelijk risicoloos is om niet onmiddellijk de navelstreng af te klemmen - vanwege de veilige geboorte en de goede Apgarscore.” Eigenlijk zou je zo'n studie in India moeten doen, zegt Lafeber. Of in een ander land waar zeer veel baby's een ijzertekort hebben. En bij een grotere testgroep. Als het risicoloos was, zouden artsen altijd wachten met het doorknippen. Maar dat is het dus niet, zegt Lafeber. “Een teveel aan bloed kan ook zorgen voor een te hoog bilirubine-gehalte. Die afbraakstof van rode bloedlichamen is giftig voor het lichaam. Dus dat wil je ook niet.”

Lees ook: De navelstreng bij de geboorte laten uitkloppen of melken: wat is dat?

Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram