Tweetaligheid, een groot pluspunt voor de hersenen

123-hoofd-hersenen-9-21.jpg

nieuws Tweetalige personen hebben een paar specifieke eigenschappen die ervoor zorgen dat hun hersenen efficiënter functioneren.

Amerikaanse specialisten van de Universiteit van Georgetown verwijzen daarbij in de eerste plaats naar een theorie die beweert dat tweetalige personen een betere controle hebben over hun ‘executieve functies’ (EF) omdat ze genoodzaakt zijn om continu te jongleren met twee talen: ze moeten naargelang van de situatie telkens één van de twee talen bovenhalen en de andere verdringen. Dit verwijst naar de hersenprocessen – gerelateerd met aandacht, geheugen, redenering… - die toelaten om de informatie op elk moment te verwerken en zich zodoende efficiënt aan te passen aan de situatie zoals die op korte en middellange termijn evolueert.

De prefrontale cortex speelt een hoofdrol bij de aansturen van die executieve functies en het is over deze hersenzone dat de onderzoekers zich gebogen hebben. Door medische beeldvorming (IRM) hebben ze het volume aan grijze massa in de prefrontale cortex vergeleken tussen tweetalige volwassenen (tweetalig Engels en Spaans sinds hun kindertijd) en eentalige volwassenen (Engels). Volgens die resultaten hebben de tweetaligen over het algemeen een grotere prefrontale cortex (meer grijze massa) dan de eentaligen. “Dat is een neuro-anatomische conclusie die de theorie staaft dat het een voordeel is om tweetalig te zijn”, aldus de onderzoekers.

bron: Cerebral Cortex (http://cercor.oxfordjournals.org)

Laatst bijgewerkt: november 2015
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram