Oordruppels beste behandeling bij loopoor

123-oordrps-oorpijn--170-03.jpg

nieuws Oordruppels met antibiotica en een ontstekingsremmer werken beter dan een antibioticumdrankje of afwachtend beleid bij de behandeling van een loopoor bij kinderen met trommelvliesbuisjes. Dat blijkt uitonderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het onderzoeksteam behandelde 230 kinderen tussen de 1 en 10 jaar met trommelvliesbuisjes en een loopoor dat korter dan één week bestond. Door loting werden deze kinderen verdeeld over drie groepen: één groep werd behandeld met oordruppels met antibiotica en een ontstekingsremmer (corticosteroïd), een tweede groep kreeg een antibioticumdrankje, en bij de derde groep werd afgewacht of de klachten zonder behandeling verdwenen.

Na twee weken had slechts 5 procent van de kinderen die met oordruppels waren behandeld nog steeds een loopoor, terwijl dit gold voor 44 procent van de kinderen die een antibioticumdrankje hadden gekregen en 55 procent van de kinderen bij wie werd afgewacht. Ook verdween bij de kinderen die oordruppels kregen het loopoor sneller en kwam het minder vaak terug.
Meestal wordt geadviseerd om eerst af te wachten en een antibioticumdrankje te geven voor gecompliceerde of aanhoudende looporen. Een nieuwe richtlijn van de Amerikaanse KNO-vereniging adviseert om voor antibioticum-oordruppels te kiezen. Deze bevindingen ondersteunen het advies van deze Amerikaanse richtlijn.

Lees ook: Oorpijn bij kinderen: acute middenoorontsteking (otitis media)


Laatst bijgewerkt: april 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram